Onnea GSM 30 v

1. heinäkuuta 2021 on kulunut 30 vuotta siitä kun pääministeri Harri Holkeri avasi maailman ensimmäisen GSM-verkon Suomessa. Tuolloin kyseessä oli oikeastaan mainos, koska kuluttajille myytävät laitteet valmistuivat vasta myöhemmin. Tekniikkaa ja standardia oli kuitenkin kehitelty tietojen mukaan jo vuodesta 1980 alkaen. Menestyshän se oli. Suomessa osattiin tuolloin uuden tekniikan lajeja, tehtaitakin valmistukseen oli rajojen sisällä.

Holkerin palikka on tietojen mukaan Nokia 6050 -autopuhelin ja ensimmäinen GSM-kännykkä  Nokia 1011 tuli myyntiin 10.11.1992. Niinpä, tuota puhelinta ei minulla ole ollut, kalliskin se aikoinaan oli, mutta nykyisin vekottimia on jo jokalähtöön.

Ja liittymiä tai operaattorisopimuksia riittää. Mitä kaikkea lieneekään tarjolla? Tekniikka ja nopeudet etenevät, markkinoille on tulossa 5G. Mitä kirjaimet ja numerot tarkoittavat, saa selville pienellä nettihaulla. Tekninen keitys on lipunut muualle maailmaan – ja standardiin viitaten, siellähän se on näköjään aina ollutkin. Yhteistyötä ja yhteisiä käytänteitä tarvitaan.

kännykkä on jo kasvamassa kämmeneen kiinni … mitä näemme huomenna

tarkkaavainen saattaa nähdä tabletin tai älypuhelimen oheisessa kuvassa

Ihmisen kehitys tarinankertojaksi ja tietoverkkojen käyttäjäksi

Jätä kommentti

*