Onnea Katalonia!

Itsenäisen valtion tunnusmerkkeihin kuuluu kyky karkottaa miehittäjä – oma armeija. Tämä Katalonialta puuttuu. Suomesta vapaaehtoiset läksivät hankkimaan sotilastaitoja Saksasta. Aseita saatiin talonpoikaisarmeijalle ilmeisesti venäläisiltä joukoilta. Saksalaiset joukot toivat niitä tullessaan.

Olin Barcelonassa rakentamassa keskiajalla kirkkoa – Meren katedraalia ja aikana kun maan aikoinaan valloittaneet maorit karkotettiin.   Taistelimme ilmeisesti teemakuvan rannoilla.

Kivenhakkaajat kantoivat köyhien kirkon kivet läheisestä louhoksesta kivi kiveltä. Meren katedraali (esp. La catedral del mar) on  Ildefonso Falconesin historiallinen romaani. Romaanin juonen keskeinen tekijä on Barcelonassa sijaitsevan Santa Maria del Marin kirkon 50-vuotiset rakennustyöt, joihin sen päähenkilön Arnaun elämä kietoutuu.

 

Pidän Katalonian historiassa sitä, että Espanjan sisällissodassa Katalonia puolusti Espanjan tasavaltaa kenraali Francon johtamia kapinallisia vastaan. Kerrotaan, että Katalonia julistautui itsenäiseksi vuonna 1931, mutta uusi Espanjan keskushallinto ei sitä tunnustanut, mutta myönsi Katalonialle itsehallinnon, ja  perui sen 1934 kun Katalonia tahtoi itsenäistyä.

Historiasta on Wikipediassa, että Katalonian aluetta hallitsivat visigootit, joiden valta päättyi muslimivalloitukseen 800-luvulla. Katalonian pohjoisosissa muslimikausi jäi verrattain lyhyeksi, noin 80 vuodeksi, mutta eteläiset alueet kuten Lleida, Tarragona, Balaguer ja Tortosa olivat Al-Andalusin hallinnassa lähes neljä vuosisataa.

Kaarle Suuri muodosti nykyisen Espanjan ja Ranskan välille eräänlaisen suojavyöhykkeen, Marca Hispanican, Ranskassa sijainneen frankkivaltakunnan ja Cordoban kalifaatin hallitsemien muslimialueiden väliin. Tätä aluetta hallitsivat pienet kreivikunnat, kuten Besalú tai Girona, joiden myöhempää liittoutumista pidetään Katalonian poliittisen yhteyden alkuna.

Myöhemmin muslimien vaikutusvalta alueella heikkeni ja kristityt kreivikunnat laajenivat etelään. Vuonna 785 frankit valloittivat Gironan ja vuonna 801 Barcelonan. Vuonna 988 kuningas Borrell II peruutti uskollisuuslupauksensa frankeille, mikä teki Kataloniasta itsenäisen de facto.

 

Valta siirtyi Barcelonan kreiveille. Vuonna 1137 Katalonia muodosti valtioliiton Aragonian kanssa. Katalonia-Aragonia osallistui muslimeja vastaan käytyihin sotiin valloittamalla Valencian, Alicanten, Murcian ja Baleaarit. Murciasta valloittajat luopuivat Espanjan kuninkaiden hyväksi. Välimerelliseksi merimahdiksi kohonnut Katalonia-Aragonia hallitsi alueita myös Italiassa, Kreikassa ja Ranskassa (Roussillon).

 Amerikan löytyminen 1492 vähensi Välimeren kaupankäynnin merkitystä ja vahvisti Espanjan asemaa. Kataloniasta tuli osa Espanjan kuningaskuntaa, kun Aragonian kuningas Ferdinand II ja Kastilian kuningatar Isabella I solmivat avioliiton. Katalonia säilytti liitossa itsehallinnon, jonka se menetti lopullisesti vasta Espanjan perimyssodassa vuonna 1714.


 

Kerronta jatkuu.

Romaani Kenelle kellot soivat (1940) oli Hemingwaylle itselleen hänen tärkein teoksensa. Kenelle kellot soivat on Hemingwayn merkittävimpiä teoksia. Se perustuu kirjailijan kokemuksiin kirjeenvaihtajana Espanjassa sisällissodan aikaan.

Teos kertoo amerikkalaisesta Robert Jordanista, joka toimii tasavaltalaisten puolella räjähdeasiantuntijana. Saatuaan tehtäväkseen erään sillan räjäyttämisen hän liittyy fasistien alueella toimivaan sissijoukkoon. Äskettäin ruotsalainen 100-vuotias karkasi ikkunasta ja kertoili tarinansa. Osa siitä oli räjähdetyö Espanjan sodassa ja monessa jutussa maailmalla.

 

yle: Ennen Meren katedraali -romaania köyhän kansan oma kirkko, Meren Pyhän Marian katedraali (la Catedral de Santa María del Mar) ei ollut matkailukohde, vaikka se sijaitsee aivan Ramblan ja rannan tuntumassa. Katedraalin rakentaminen oli aikoinaan suuri ponnistus. Tuiki tavalliset barcelonalaiset, köyhät kalastajat, rakensivat sen omaksi kirkokseen.

Nyt Falconesin kirjoihin hurahtaneet pitävät Meren katedraalia  pyhiinvaelluskohteenaan. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/04/meren-katedraali-herattaa-kiinnostuksen-barcelonan-historiaan komeita kuvia ylen sivuilla!

ja onnea katalonialaisille itsenäistymisessä!