Onnea nuoret äidit!

Ensimmäinen äitienpäivä on varmasti se merkittävin.

Juhlapäivä kehittyy ja saa uutta hohtoa, muuttaa muotoaan lasten varttuessa. Juhlimiseen rutinoituu ja sitä osaa varmasti odottaa. Elämän myötä tulevat uutena säväyksenä lapsenlapset kuvioon – noin yleistäen. On mukavaa kun katukuvassa näkee nuoria äitejä kulkevan perheensä kanssa. Siinä liikkuu ja kasvaa Suomen tulevaisuus! Lisäksi on mukava nähdä onnelliset vanhemmat ja iloiset lapset.

Nuoripari on löytänyt ja valinnut toisensa – liittynyt yhteen – päättänyt perustaa perheen. Perhe-tarinoita on yleistettävä avioliitoksi tässä tarinassani – vaikka perheeksi luetaan erilaisia parisuhteita ja sinkkuäitejä. Kaikkiaan, onnellinen äidin ja lapsen yhteiselo näkyy edelleenkin vuodesta toiseen katukuvassa runsaana. Näin on hyvä. Syntyvyyden vähenemisestä puhutaan usein, ja lasten hankkimisesta vanhemmalla iällä kuin aiemmin, luonnonmukaisemmissa olosuhteissa elettäessä. Kukin päättää omista asioistaan, mutta että nuorissa on tulevaisuus.

Muistan omasta lapsuudestani äitini hoivan, ruoat, leivän ja kotipullan tuoksun – monenmoiset pikkuasiat. Lapsuus on elämän mitä onnellisinta aikaa, ainakin jälkikäteen ajan kultaamia muistoja kerratessa. Liikuin tietenkin varhaisimmat aikani äidin mukana. Hän huolehti monesta – oli läsnä kaikkialla. Kotipihalla hän keksi tekemistä, korjasi ulkovaatteet ja lapaset käteen, karvahatun korville.

Monia tapoja on viettää juhlaa.

Nyt on toinen koronakevät, mikä vie kekseliäisyyttä eteenpäin. Päivä on varmasti aina yhtä lämmin ainakin lapsen mielessä, varmasti myös äidin – ken päivää juhlii. Tulevaisuudenuskoa ja luottamusta on pidettävä yllä. Perheen ja lapsen – ja tietenkin myös äidin – asemaa on vahvistettava. Yhtäältä puolisoitten tasa-arvoisuus perheen elättämisessä ansio- tai muulla työllä etenee koko ajan. Tästä näkökulmasta tarkastellen lapsiperheisiin kohdistuvat säästöt on tarkasteltava erityisen huolellisesti. Kansalainen toivoo näin olevan jatkossakin.

Yhteiskunnan kokonaisuus vaikuttaa perheen ja yksinhuoltajiksi aikovien ratkaisuihin hankkia jälkikasvua. Lapsimäärä on sidottu eräissä tutkimuksissa myös koulutustasoon, ja sen myötä tulotasoon, mutta, yleisistä perheen taloudellisista edellytyksistä ja yhteiskunnan (liike-elämän) lapsimyönteisyydestä tässä kuitenkin on kysymys.

Lämpimät onnittelut äideille!

ja lasten halaukset. Kouluajoilta muistan erään eläkeläisopettajan käyneen sijaisena tunnin pari hän kertoili tarinoita muun ohessa; hän neuvoi poikia halaamaan äitiään jos ja kun hän marmattaa miehen alkua pitkään viipymisestä iltamyöhään maailman menoissa – siitä hän tavallaan tietää, että elämä jatkuu … näin se luonto on tarkoittanut

Ihmisen kehitys tarinankertojaksi ja tietoverkkojen käyttäjäksi