Onnea nuoret Isät

On mukavaa kun katukuvassa näkee nuoria isiä kulkevan perheensä kanssa. Siinä liikkuu ja kasvaa Suomen tulevaisuus!

Nuoripari on löytänyt ja valinnut toisensa – liittynyt yhteen – päättänyt perustaa perheen. Perhe-tarinoita on yleistettävä avioliitoksi tässä tarinassa – vaikka perheeksi luetaan erilaisia parisuhteita. Kaikkiaan, onnellinen yhteiselo näkyy edelleenkin vuodesta toiseen katukuvassa runsaana. Näin on hyvä.

Muistan omasta lapsuudestani isäni laittaman kelkan, millä minua vedettiin pihapiirissä eri paikkoihin ja lukuisia muita yksityiskohtia.

Varhaisimmat muistoni isäni mukana olemisesta liittyvät siihen, kun minulle parivuotiaana puettiin ensimmäiset uudet kumikengät, lämmin isäntämiesten mallinen sarkatakki – lyyssi – ja astelin isän taluttamana routineella kynnöspellolla. Tällä rituaalilla ilmeisesti totutettiin jälkikasvua isän ammattiin. (No, parivuotiaalle kynnöspellon vaot olivat kuin valtaojia, mutta askeltamiseen ja routaisen maan rasahteluun ja pieneen kuuraan totuttua, se oli suorastaan hauskaa – ja olinhan liikkeellä ensimmäisiä kertoja pelkästään isän kanssa – minkä ilmeisesti tuolloin jollakin tavoin jo havaitsin.)

Varhaisin muistoni varhain elämästäni poistuneesta isoisästäni, ukistani, liittyy maalaistalon tuvan kynnyksen ylittämiseen, kun ukkini samalla kyselee tuvan rahilla istuen, että kukas se sieltä tulee … juuri kävelemään oppineena kynnyshirsi piti ylittää kierrähtämällä – hirren korkeus aikuisen mittapuulla mitattuna olisi kuin öljytynnyriä ylittäisi. Hyvin usein palaakin mieleeni Fredin laulun sanat … isä kulje hitaammin … kun lapsen askeleen pituus on mitä on. – Kun isänikin on jo aika jättänyt, näillä muistoilla on erityisen lämmin merkitys.

Vaaleissa jokainen puolue lupaa lapsiperheille jotakin. Tulevaisuudenuskoa ja luottamusta on pidettävä yllä. Perheen ja lapsen – ja tietenkin myös isän – asemaa on vahvistettava. Yhtäältä puolisoitten tasa-arvoisuus perheen elättämisessä ansio- tai muulla työllä etenee koko ajan. Tästä näkökulmasta tarkastellen lapsiperheisiin kohdistuvat säästöt on tarkasteltava erityisen huolellisesti. Kansalainen toivoo näin olevan jatkossakin.

Syntyvyys on ollut Suomessa vähenemässä jo useiden vuosien ajan. Yhteiskunnan kokonaisuus vaikuttaa perheen ja yksinhuoltajiksi aikovien ratkaisuihin hankkia jälkikasvua. Lapsimäärä on sidottu eräissä tutkimuksissa myös koulutustasoon, ja sen myötä tulotasoon, mutta, yleisistä perheen taloudellisista edellytyksistä ja yhteiskunnan (liike-elämän) lapsimyönteisyydestä tässä kuitenkin on kysymys.

Isänpäivä on hieno yksityiskohta, mitä yhteiskunnassa kannattaa vaalia. Nuori perhe kehittää isänpäivään omat tapansa, joten             sivusta seuraajan on paikallaan lähettää       

kaikille isille           lämpimät onnittelut!


 

 

Julkaistu: 12.11.2016 klo 19:12

Kommentit

  • Eino J. Pennanen

    Huom: kuvassa on Kuopion kaupungintalon edustan näyttäviä ruusuistutuksia kesällä 2016 (harrastekuvaaja).

    Isänpäiväkukat ovat monimuotoisia, ehkä tämäkin käy esim. kahvipöytään koristeeksi.

Kommentointi on suljettu.