Onnea Pääoma – miksi kansa ei vastaa?

Eniten talouspomojen piireissä luettu teos on Pääoma. Jokainen meistä seuraa tuoreimmat some-puheet kilpailijoista. (Some aiotaan vaientaa.) Pääomapiireillä on tarve kertoa ja puhua siitä, miksi maailman hyvä ja hyvinvointi ei kuulu kaikille (ei meille, vain heille).

Hyvinvointi on Suomessa pyritty ulottamaan jokaiselle. Sotien jälkeen elinikä on jatkunut; Kansalaissodan jälkeen saatiin 8 h työpäivä, kun se tuota aiemmin oli 12 h – 16 h; Työttömyys- ja sosiaaliturva sekä eläkejärjestelmä kehittyivät. Rapistuvatko ne nyt – vaientaako pääoma myös somen?

Luonnollista, että sosialismin teoreetikko Karl Marxin teoksia luetaan erityisesti pääomapiireissä. Ehkäpä juuri palkansaaja ja huono-osainen lukee vähemmän mitään tai mistään, saatikka talousteoriaa ja osallistuu yhteiskunnan demokratiaan kaikkein vähiten. Lukemista vähätellään. Yhteisvastuu toteutuu vain silloin kun on kartutettava rikkaamman väestön päomia.

Rikkaita ja oikein Rikkaita maailmalla on väestöstä vain noin 2 %. He ”omistavat” kaiken.

Mitä sitten – eipä mitään.

Markkinakapitalistin meno jatkuu tänään ja huomenna kuten tähänkin saakka. Rikas kansanosa marmattaa siitä kun loiseläjiä on elätettävä heidän verovaroillaan, ja siitä erityisesti, jos kilpaileva yritys syntyisi kauniitten markkinapuheitten tiimoilta, ja joku todella ryhtyisi yrittäjäksi, siis joku köyhä eikä rikkaamman osan tytäryhtiö – käräjlle vietäisiin mitä erilaisimpien lakien rikkomisesta (tai yrityksestä) kuten amerikkalaisessa liike-elämässä on normaalina tapana hätistellä kilpailijoita …

konsultit ja muut elinkeinoelämän loiseläjät imevät varmasi aloittelevan yrityksen kuiviin, ja sitten tulee toinen höynäytettävä – erona palkkatyöhön lienee työttömällä yrittäjällä se, että sosiaalinen tukijärjestelmä ei oikeastaan koske heitä, tai on pitkään ollut vajaa. Siihenkin varmasti saadaan parannus.

Yhteinen demokratian vastuu!

niinpä. Jos luonnonvarat keskitettäisiin tarpeelliseen, vain tarpeelliseen, niin kerskakulutus sekä saastuminen olisivat kirosanoja ja oikeastaan käsitteinä tuntemattomia. Hyvinvointi olisi kaikilla – mutta kaikesta huolimatta, kapitalistisessa ja sosialistisessa yhteiskunnassa, omistaako kansa tuotantovälineet vai vain nuo 2 %, on ongelma liika väestö.

Saattaa olla että yhteisvastuuta tarvitaan tulevaisuudessa pääomapiirien hyvinvoinnin takaamiseen siinä, että väestönkasvu hillitsemisen vastuu lankeaa hiljaiselle enemmistölle – siis kansalle.

5. toukokuuta 2018 on 200 vuotta Karl Marxin syntymästä.

 • Mitäpä mieltä hänestä ollaan?
 • teorioiden luojia tarvitaan jotta kehitys kehittyy,
 • ansaitsisi Nobelin, mutta sitä ei hänen aikanaan jaettu

sosialismia pelätään edelleen, että kansa pääsisi ääneen ja ryhtyisi valtaansa käyttämään

 • yhteistä omistusta on monta mallia, eikä malleja ole kokeiltu ilman diktatuuria missään; Venäjälläkin, missä ns. kommunismi sai jalansijan, diktaattorit kaappasivat vallan ja listivät toverinsa suuressa määrin
 • kuinka some-tovereille kävisi sosialistisessa yhteiskunnassa, voisi vain arvailla

sosialismi kehittyi 1800-luvun puolivälissä vastavoimaksi pääomapiirien ylivallalle, sellainen se on vielä nykyisinkin – ja hyvä olla olemassa. Pääoman vallankaappauksesta ei sinänsä puhuta, vain kommunistien.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  ken malttaa eräs analyysi päivään liittyen Vasemmisto jätti Marxin juhlat väliin

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/artikkeli-1.234280

  Taustatietoja sekä pohdintaa, miksi Suomessa vasemmisto on unohtanut juurensa. Saksassahan järjestettiin muistojuhla ja paljastettiin kiinalaisten lahjoittama patsas. Marxin syntymäkotikaupungissa.

  Muistaakseni Marx karkotettiin silloisesta kotimaastaan (?), ja ilmeisesti muualtakin, mutta täytyypä taas itsekin silmäillä historiaa tarkemmin.

  (Tuosta patsaasta johtui sinänsä mieleen, linkin takana olevasta jutusta ulkopuolisesti, että myös moskeijahankkeisiin liittyvää lähetystyötä rahoitetaan ulkomailta. Että jos joku pitää rahaa ja markkinoita uskontona – kuten hyvin usein todistellaan – on demokratiakin ja yhteisomistus ilmeisesti sen osahaara. )

Jätä kommentti

*