Onnea Ranska

Kansa on valinnut Ranskassa maalleen presidentin. Onnittelut siitä. Vaali on kansan asia – ehkä nykyisin myös ympärysvaltojen ja etenkin unionimme.

Kovan rahan ehdokkaiden ja edustajien voitonmarssi jatkuu, viittaan tässä onnitteluihin valita äskettäin presidentti Yhdysvaltojen tapaan. Onnea myös markkinoille – kova raha jatkaa etenemistään – ymmärtääkseni vaalit voittanut on lyhyellä elämänurallaan toiminut pääasiassa pankkimaailmassa.

Vaaleja on tullut seurattua niukahkosti, joten yleistunnelmani on paikallisesta uutisoinnista ollut se, että kovin voimakkaasti läntiset maat ovat vaaleihin pyrkineet vaikuttamaan. Onko tämä vain aavistus vai totta, on asioita paremmin seuraavien kerrottava. Joissakin uutisissa on pelätty että esimerkiksi Venäjä kylmän sodan rajan toiselta puolelta pyrkisi vaikuttamaan vaaleihin Ranskassa ja lännessä yleensäkin.

Maallikkona voinee sanoa, että tuskinpa vaalitulokseen voi unionin ulkopuolinen valtio vaikuttaa enempää kuin mitä jäsenmaissa ja unionin hallinnossa on tehty – tuskinpa.

Viittasin onnitteluissani ONNEA USA muun muassa pörssikurssien vaihteluihin ja niillä keinotteluun, tavalla tai toisella. Tarkoitin oikeastaan, että kaikenlainen spekulointi on tervetullutta. Äskettäin esiteltiinkin, miten esimerkiksi ranskalaiset kurssit ovat ponnistelleet vaalihuuman aalloilla. Saa nähdä kuinka käy, mitä pohdin myös yhdysvaltalaisten valinnasta – aika näyttää.

Rauhallista odotusta!

Onnittelu USA