Onnea Rotterdam ‼️ UPM ja NESTE ‼️

Maailman talouskeskuksena toimi aikoinaan Hollanti, olisiko ollut Amsterdam, sitten Englanti – Lontoo – mistä loikattiin sitten uuteen maailmaan ja New Yorkiin. Talouden keskuksia taitaa nykyisin olla jo pitkin maailmaa, kuten idässä Japani ja nykyinen Kiina. Rahaa tehdään erityisesti tietokonejärjestelmillä ja kaiketi älypuhelimilla, mistä Applen huikea osavuosikatsauksen 30 miljardin dollarin voitto kertookin. Muitakin innovaatioita on, ehkä tänä aikana kaikki koronaan liittyvät valmisteet?

Uutisissa kerrotaan, että sekä metsäjätti UPM että polttoaineyhtiö Neste ovat valinneet vuoden sisällä Rotterdamin suomalaiskaupunkien sijaan investointikohteekseen.

Kerrottiin, että Nesteen laskelmien perusteella investoinnin kokonaiskustannukset ovat huomattavasti pienemmät Rotterdamissa. Kaupungin sijainti on tuolla entisajan hyvin keskeisellä merenrantapaikalla. Biojalostamon raaka-aineetkin ovat lähempänä, näin luulen keskisessä Euroopassa. Ehkä Saksa olisi tuota keskeisempi, mutta kaukomailta tuotava raaka-aine lähestyy maailmalta ehkä tuohon paikkaan paremmin. Voi tietenkin kysyä, missä markkinat, siellä tuotanto. Aikoinaan puhuttiin kiina-ilmiöstä, kun tuotanto siirtyi sinne myös Suomesta.

Niin, uutisen mukaan: Pidempi matka Suomeen on myös käytetyillä paistinrasvoilla. Yle kertoikin 28.1.2022 verkkosivullaan, että Rotterdamin etuna on pienempi etäisyys etenkin lopputuotteiden viennissä asiakkaille. Haastattelutietona kerrotaan, että  Yksi tärkeimmistä valintaan vaikuttaneista tekijöistä oli (pääjohtaja) Pesosen mukaan logistiikkakustannukset. Suomi on syrjässä Euroopan markkinoilta.

Todenteolla asiaa pohdittaessa, näitä jalostamoita tulisikin rakentaa eripuolille maailmaa, markkinoiden äärelle. Olettaisi, että näitä paistinrasvoja ja vastaavia kookostuotteita varmaankin kertyy kaikkialla, kunhan ne vain saataisiin kerättyä jalostettaviksi. Polttoaineita tarvitaan etenkin ’venäjän maakaasun ja poistuvan hiilen korvaajiksi, sekä tietenkin sähkön tekoon kun atomivoimalat hiipuvat, jos hiipuvat.

 

Uutisessa sivuttiin myös, että sijoitus lienee osa työmarkkinoiden alkanutta valtataistelua, koskapa: UPM käy kovaa työmarkkinakiistaa paikallisesta sopimisesta Paperiliiton kanssa, jolla on lakko käynnissä. Peruste on ilmeisen näennäinen noihin muihin tekijöhin verrattaessa, ehkä kuitenkin osa ns. kiinailmiötä.