Onnea Suomi

Kansa on valinnut Suomessa maalleen presidentin.

Tahtonsa mukaan – Onnittelut siitä(kin).

Kovan rahan ehdokkaiden ja edustajien voitonmarssi jatkuu maailmalla, viittaan tässä onnitteluihini ranskalaisille valita Ranskan presidentti vuoden takaisen Yhdysvaltojen vaaleissa valitun tapaan.

Vaaleja on tullut seurattua niukahkosti, joten yleistunnelmani on paikallisesta uutisoinnista ollut se, että kovin voimakkaasti läntiset maat ovat Ranskan ja Yhdysvaltojenkin vaaleihin pyrkineet vaikuttamaan. Suomen presidentinvaali taisi saada rauhan ulkoisilta pyrinnöiltä – maailmalta päin katsoen. Yhdysvalloissakin oli Ylen uutisen mukaan ollut vain pari uutista – ja vain muutama hienovarainen kysely toimittajaltamme ja suurlähetystöstä.

Onko kovan rahan voittokulku vain aavistus vai totta,

on asioita paremmin seuraavien kerrottava.

Mediavaikuttaminen – kyberhyökkäys

Joissakin uutisissa on pelätty jo pitkään, että esimerkiksi Venäjä kylmän sodan rajan toiselta puolelta pyrkisi vaikuttamaan vaaleihin – Ranskassa ja lännessä yleensäkin – esimerkiksi Suomen Nato-äänestykseen tai vastaaviin ratkaisuihin.

Maallikkona voinee sanoa, että tuskinpa Euroopassa vaalitulokseen voi unionin ulkopuolinen valtio vaikuttaa enempää kuin mitä jäsenmaissa ja unionin hallinnossa on tehty – tuskinpa (tämä havainto koski äskeistä Ranskan presidentinvaalia). Saman voisi todeta, että oma mediamme on vaikuttamisessa varmasti se keskeisin – kenet se valitsee?

Sosiaalista mediaa tulee seurattua niukasti, joten sen osuutta ei tässä ole luettu vaikuttamisessa mukaan – onhan niitä robottivaikuttajiakin kuulemma jo Suomenkin someen tullut tuhatmäärin – noita tilejä, mutta silti.

Pörssin rauhaan kuuluu vaikuttamista

Viittasin onnitteluissani ONNEA USA muun muassa pörssikurssien vaihteluihin ja niillä keinotteluun, tavalla tai toisella. Suomen presidentin vaali ei näyttänyt vaikuttavan pörssissämme puoleen tai toiseen – noin yleistasolla seuraten. Tarkoitin oikeastaan sitä, että kaikenlainen spekulointi on tervetullutta pörssimaailmassa. Äskettäin esiteltiinkin, miten esimerkiksi ranskalaiset kurssit ovat ponnistelleet vaalihuuman aalloilla – ken muistaa poliittisen muistin ulottumattomissa jo olevia tapahtumia.

Toivotin tuolloin Onnea myös markkinoille – kova raha jatkaa etenemistään – on myytävä kalliilla ja ostettava halvalla – näinhän se menee.

Katoavaista on mainen kunnia

Ymmärtääkseni sekä Yhdysvaltain että Ranskan presidentin suosio on laskenut heti kohta vaalihuuman jälkeen – kuinka käynee meillä Suomessa? – aika näyttää. Instituutiomme on tosin ollut vakaa ja henkilöt sen mukaisia, joten toiveissa ja yleisessä tiedossa on saman vakauden jatkuminen. Jäyhä kansa valitsee itsensä kaltaiset päättäjät.

Rauhallista odotusta!

Eino J.

 

Jätä kommentti

*