Onnea valmistuneille! 2021

Ammattiin valmistuneita ja uusia ylioppilaita on runsaasti.

Peruskoulukin päättyy monelta. Edessä on arki työelämässä tai ammatin opiskelu. Työtilanne vaikuttaa valmistuneille lupaavalta. Eläkkeelle jäädään tulevaisuudessa yhä runsaammin, kun väestöjakauma suhteutetaan työikäisiin. Työpaikkoja vapautuu, jos yrityksille tai viroille on kysyntää. Kesätöitäkin näyttäisi olevan kuten aiemminkin. Ottavatko suomalaiset työn, vai tuotetaanko työvoimaa muualta, siinäpä tärkeä kysymys.

Pohdin joskus, että opintotuki on maksettava takaisin jos muuttaa ulkomaille. Kyseisen valtion tai vastaanottavan yrityksen on suoritettava summa. Yhtäältä muuttaja itse voi ostaa itsensä ’vapaaksi’ velvollisuuksistaan suomalaiselle yhteiskunnalle. Ajatus on hyvä, eikö vain. Sitä on laajennettava myös ulkomailta Suomeen haalittaviin opiskelijoihin; miksi me maksaisimme jonkin ukrainalaisen lukio-opetuksen tai jonkin yliopistotutkinnon, vaikka nimellinen lukukausimaksu olisikin asetettu, miksi?

Pohdin joskus myös onnellisuutta – Suomi kun oli mittareissa se onnellisin maa.

Ihmisen onnellisuushypoteesia käsittelevän kirjan mukaan Onnellisuus palaa tiettyyn perustilaan – tuo “perusonnellisuus” on geeneissä perittyä, Jonathan Haidt (2006, suomeksi 2011). Jos siis huolestumme jostain, totumme ja sopeudumme tilanteeseen – asetamme tavoitteemme ja toimintamme  uuden tilanteen mukaiseksi. Varallisuus ja tulot käyttäytyvät lähes samaan tapaan – palkankorotuksen vaikutus on lyhytkestoinen.

Onnellisuuden kaava: O = S + EO + V

Onnellisuuden kokemus O, koostuu

    • biologisen säädön tekijöistä S
    • sekä  EO elämän olosuhteista ja
    • vapaaehtoisista toimenpiteistä V.

Tuo S on näistä merkittävin. Naimisissa olevat ovat onnellisempia kuin sinkut – joita Suomessa on jo yli 50 % väestöstä. Onkohan onnellisuus hiipumassa, kun onnellisimmaksi itsensä kokevat, ja kaiketi analyyseillä todetenkin, pienenee kaiketi kaiken aikaa?

Kannattaa pohtia; onhan avopareja ja pitempäänkin kimpassa asuvia avioliiton ohessa, mutta tilastollisesti sinkkujen määrä on alkanut kasvaa elämäntapana. Seikalla on hyvät ja huonot puolensa – syntyvyyshän myös pienenee koulutuksen ja työn lisääntyessä länsimaissa, joten onnellisuus muodostuu jostakin muusta kuin lapsista pelkästään, toveruudesta ja tuttuudesta ja hormonaalisista tekijöistäkin parisuhdepareilla.

Mutta

Eräät valmistuneet lähtevät Suomesta opintojensa jälkeen ulkomaille. Eräät sitten myöhemmin. Kun työtä Suomessa ei aikoinaan ollut maalta kaupunkiin muuttaneille suurille ikäluokille, muutettiin esimerkiksi Ruotsiin ja ammoin Amerikkaan.

    • Kaiketi olisi oikein, että Suomi perii henkilöön investoimansa varat takaisin muuttorahana.

Tässä mieleen tulevat ainakin opintotuet ja koulutukseen sijoitetut varat; peruskoulu, lukio, ammattikoulutus sekä tietenkin terveydenhoitokulut, ehkä muitakin menoeriä meistä yhteiskunnalle on. Eroraha.

Kuulostaisi kohtuulliselta. Vastaanottava maa joutuisi henkilöstä maksamaan, tai yritys, tai läksijä itse.

Onnea valmistuneille!