Onnea voittajalle

Savon Sanomien IIVO SANOMAT oli kaunis huomionosoitus MM kultamitalistille!

Hyvin hoksattu, oikein hyvä, vaikka kisoja ja hiihtoa on tullut seurattua kevyehkösti, niin Maammelaulu sykähdyttää aina – ja olympialaisissa Ylellä voittajalle soitettu Porilaisten marssi. Jalostan tuota sanomalehden ajatusta jäljempänä.

Aikoinaan kunnallisvaalien iltana näytettiin uutistoimittajan haastattelu, missä pohdittiin mietoa äänestysprosenttia. Katsoin, että se johtui oikeastaan siitä, että tunnemme suurissa kaupungeissa naapurimme paikallispolitiikassa valtakunnan tason vaikuttajia huonommin. Pienillä paikkakunnilla tunnettuisuus on parempi ja äänestysprosentti suurempi.

Näin muistaakseni professorit seuraavan päivän uutisissa asian sanoivat olevan. Tottahan vaalivalvojaisissa esillä olleet asiantuntijain minua syvällisemmät pohdinnat varmasti vastasivat kysymykseen tarkemmin, mutta           idea varmasti valottui kertomastani

Tästä johduin ajattelemaan nyt alkavaa kuntavaalien kampanjointia.

Kuopiossa julkaistiin sata vuotta sitten neljää eri sanomalehteä. Näistä ainoastaan silloisen maalaisliiton äänenkannattaja on säilynyt nimenä katukuvassa. Nykyisen kokoomuksen edeltäjän lehti Savo ostettiin markkinoilta ’60-luvulla Savon Sanomien leiriin, liittyen lähiseudun paikallislehtien joukkoon. Ilmestyneekö kommunistinen Kansan Sana (nimi saattoi olla eri) enää Kuopiossa, ja Savo-Karjala -lehti taitaa ilmestyä uusimuotoisena aikakauslehtenä kaakonkulmalla päin?

Puoluetaustaiset lehdet katosivat katukuvasta oikeastaan silloin kun puolueet muuttivat lehtituen viestintätueksi tai joksikin vastaavaksi.  Ainoastaan kaupallisella pohjalla toimivat lehdet näyttävät pärjäävän mainosmarkkinoilla. Pieni lukijakunta näyttää jäävän markkinavoimana markkinoiden jalkoihin pelkkänä tulolähteenä. Toimittajatkin ansaitsevat palkkansa – miten lienee aatteen palo aikanaan tuonut leipää pöytään?

Kehittelen teemalehti-ideaa

Kun nykyisin puoluelehdet puuttuvat, voisi riippumaton sanomalehti julkaista eri puolueiden äänenpainoin toimitetun maakunnallisen lehden numeron eri viikonpäivinä. Montako eduskuntapuoluetta meillä on, mutta                pääpuolueitten osalta ainakin.  Sirpalepuolueitten tai pienpuolueitten julkaisu voisi olla vaikkapa sunnuntainumero. No, kuinka kauppiaat suuntaisivat mainosmarkkansa, jäisi nähtäväksi. Ajatustani saa vapaasti jalostaa.

Muistaakseni ensimmäinen teemaliiteSavon Sanomissa oli ’80-luvulla julkaistu Tietoliikenne-lehtinen? Sen syntyyn vaikutin välillisesti – sovimme julkaisemisesta lehden kanssa kun olin kokeillut tuottaa itse vastaavan julkaisun. Koemarkkinoinnin julkaisupäivälle Viikko-Savo ilmoitti painavansa viikon toisen numeron. Noista ajoista yksipäiväinen kaupunkilehti on ilmestynyt kaksi kertaa viikossa, jos oikein muistan.

Teemalehden voisi tietenkin julkaista myös joku paikallislehti – toki tuosta puolueen nimestä xxxx SANOMAT -tapaan voi tarvittaessa luopua, sehän saattaa olla vastoin lehden julkaisutapaa, mutta hienosti se sopi IIVO SANOMAT tempaukseen,

Onnea siis voittajalle vaaleissa

Jätä kommentti

*