opintotuen palautus – kun muutto ulkomaille

Ihmisen onnellisuushypoteesia käsittelevän kirjan mukaan Onnellisuus palaa tiettyyn perustilaan – tuo “perusonnellisuus” on geeneissä perittyä, Jonathan Haidt (2006, suomeksi 2011). Jos siis huolestumme jostain, totumme ja sopeudumme tilanteeseen – asetamme tavoitteemme ja toimintamme  uuden tilanteen mukaiseksi. Varallisuus ja tulot käyttäytyvät lähes samaan tapaan – palkankorotuksen vaikutus on lyhytkestoinen.

Onnellisuuden kaava: O = S + EO + V

Onnellisuuden kokemus O, koostuu biologisen säädön tekijöistä S sekä  EO elämän olosuhteista ja vapaaehtoisista toimenpiteistä V Tuo S on näistä merkittävin. Naimisissa olevat ovat onnellisempia kuin sinkut – joita Suomessa on jo yli 50 % väestöstä.

Mutta

Eräät valmistuneet lähtevät Suomesta opintojensa jälkeen ulkomaille. Kaiketi olisi oikein, että Suomi perii henkilöön investoimansa varat takaisin muuttorahana.

Tässä mieleen tulevat ainakin opintotuet ja koulutukseen sijoitetut varat; peruskoulu, lukio, ammattikoulutus sekä tietenkin terveydenhoitokulut, ehkä muitakin menoeriä meistä yhteiskunnalle on. Eroraha.

Kuulostaisi kohtuulliselta.

Vastaanottava maa joutuisi henkilöstä maksamaan, tai yritys, tai läksijä itse.

Jätä kommentti

*