Optimaalinen kotimaan lomakesä

Kesä kukoistaa

Sää Savossa on ollut monipuolinen – leppoisa suorastaan. Oikein hyvä. Piinaavat helteet ovat olleet etelässä. Aurinkoiset päivät piristävät, pilvipouta raikastaa, sade rentouttaa, ukkonen tuo jännitystä ja hyvät unet. Lapsuuden kesinä sade toi vapaapäivän. Torkut sateen ropistessa olivat kaivattua ylellisyyttä.

Autoilu tai pyöräily kotimaassa on varmasti ollut nyt mukavaa. Kuopiossa on voinut bongata turistin ja lomalaisen vaivatta. Kuopion torilla on ollut siellä poiketessa suorastaan vilkasta.

Kesä antoi odotuttaa tuloaan jännittävän sopivasti. Sää oli keväällä todellinen puheenaihe. Tuosta viipeestä hyötyivät puun korjaajat – metsätalous on Suomen pitkäkestoisin tulojen lähde. Maatalouden ja mökkiläisten kesän kasvukausi viivästyi, joten peruna oli varsin kallista pitkään. Mansikka ja peruna ilmeisesti kukoistavat tänä kesänä.

Elokuusta on odotettavissa perinteisesti kuiva marjojen ja viljan kypsymisaika. Monelle elokuu on eurooppalaisittain paras lomakuukausi, toivottavasti nytkin. Jos loppukesä on viileä, on oikeastaan odotettavissa varhainen talvi. Usein syksyllä viime vuosina on kuitenkin ollut kesken syksyn indiaanikesä – tai intiaanisyksy, eli lämmin jakso hieman viilenneen syysjakson jälkeen. Luultavasti näin on tänäkin vuonna.

Tänä kesänä on lomalla ollut aikaa kaikkeen – laiskotteluun ja pienelle puuhalle – kotikirjoille, maleksimiseen kaupungilla ja alennusmyynneissä. Jotenkin tuo köyhänapu vaikuttaa alennusmyynneissä kalliimmalta kuin aiemmin, tai tuotteet ovat parempia kuin ennen. Hinnat ovat edellisvuodesta nousseet, on pikainen analyysi lähes joka paikassa – lieneekö totta vai mielikuva, edellyttää pohtimista.

  • Pyrkimykseni on ollut ostaa vain lähiruokaa ja kotimaisia tuotteita. Välttää ulkolaisten kauppoja ja tuotteita. Kun vanhoilla tavaroilla pärjää, uutta tarvitsee ostaa vähän, mutta valitettavasti toisinaan joutuu sortumaan halpatuontiin kotimaisen työllisyyden vahingoksi, tai että tuo vahinko on jo päässyt tapahtumaan – yritys on vierasmaalaisen omistuksessa, muuttanut halpatyövoiman maahan tai vain lakannut olemasta.
  • Kotimainen mansikka torilla ja markettien laareissa on varmasti kuitenkin nyt makeimmillaan.

  • Vanhempanakin sadepäivä rauhoittaa mukavasti ja tekemistä kertyy sadepäivän piikkiin pitkin vuotta.
    Töissä ja pyöräillessään oppi, että jokainen sää on hyvä.

    Sisätyössä vuosia olleena on ehtinyt tottua sään olevan kaupunkilaista … kotoa autoon … kauppaan … sisältä sisälle, eikä enää toimi luonnon kalenterin mukaan. Vanhempana on tosin edelleen niin, että sadepäivä rauhoittaa mukavasti ja tekemistä kertyy puheparren tapaan sadepäivän piikkiin pitkin vuotta. Leppoisan kesän jälkeen on taas mukava jokaisen lähteä töihin tuota piikkiä purkamaan!