Osa 1 / Hakekaa kätilö

Eräänä kauniina talviaamuna – Kuopiossa

Mani sai nimensä siitä, että Roomassa rahapaja sijaitsi Monetta  –nimisen paikan vieressä. Kuopion  Mölymäkeen ei liity vastaavaa säteilyvaikutusta kulttuurin tai kielen nimiin – pikemminkin lempinimi muistuttanee kaukaisten sukulaistemme elintavoista työväestön kakaroiden pitämästä lähiserkkujemme tyylistä meteliä. Rikkaitten rinne oli nimenä enteellinen ja vetovoimaisempi, sillä Suomen pankin rakennus sijoitettiin alueelle.

Kirjanpidon tilin sarakkeiden nimetkin ovat jo vanhoja – perinteisiä; vasen puoli  (T) depit  on latinan velkaa tarkoittavan sanan debet johdannainen, ja oikea puoli (T) kredit, credit puolestaan ”minä uskon” tarkoittavasta credo –sanasta johdettu.

Jokainen meistä muistaa kirjanpidon tunneilta, että T –sarakeristikon vasen puoli, debet oli se ikkunan puoli, ja oikealla oleva kredit se oven puoli (saattoi olla luokassa ovi ja ikkuna toisinkin puolin – mutta kaikkineen: kaksinkertainen kirjanpito on yksinkertaista! ja sanontaan liittyy myös menestyslauseke, että on kaksinkertainen kirjanpito JA yksinkertaiset tilintarkastajat – vai verotarkastajistako olisi ollut puhe?).

 

Keskitalvella Kuopiossa

Yleisesti tiedetään, että pikkutarkka kirjanpitäjä ei sovi johtajaksi tai actioniin – tämä on vakiintunut uskomus, mitä voimme hyödyntää, kuten Teräsmiessankarihahmossakin on jo totuttu, ja lapsuuteni erään toisen suosikin Zorron olemuksessa. Varsinaisesti kumpikaan ei taida olla kirjanpitäjä, mutta noin ken tuntee hahmoja, voi ajatella kuopiolaisen agenttimme massaan sulautumisen ongelmia.

Kesälomakauden lisäksi on talvilomakausi hiihtoa harrastavien keskuudessa sopiva vierailuvaihtoon kaikessa hiljaisuudessa. Agenttimme on havainnut erityistä aktiivisuutta paikkakunnan agenttiliikenteessä. Mitä ilmeisimmin paikkakunnalle tuodaan uusia eväitä ja vaihdetaan tietoa täällä mitä ilmeisimmin oleskelevien agenttien ja keskuspaikkojen kesken.

Tulli ja poliisi ovat paljastaneet mitä ihmeellisimpiä salakuljetusketjuja, joten        vaikeaa tämä salailu varmasti on ja enenevässä määrin tulee sitä olemaan. Tämän lupaavat paikalliset agenttimme.

Äskettäin Etelä-Kiinan merellä

 Suomalainen tutkimusasema havaitsi outoja tankkauksia ja lastin siirtoa öljyalusten kesken. Julkisuuteen vuodettiin tietoja sitä, että ulkovallat rikkovat Pohjois-Korean saartoa – ken sen on hyväksynyt ja julistanutkaan – luovuttamalla salaa öljyä pohjois-korealaisille aluksille. Monimutkaisen signaloinnin kautta asema tiedusteli kotimaasta ohjeita – alustana oli perinteisen yksinkertainen upotuspeli, mitä verkkoyhteyden kautta pelataan. Niinpä epähuomiossa kotimainen päällikön vastaus tulkittiin kirjaimellisesti ja tankkeri upotettiin.

Äskettäin Koivuniemessä, Helsinki

 Onhan valmistauduttu nyt kaikkeen? Myrskyjen varalta on poro ja pulkka? Mönkijä ja reki? Lumikelkka? Telaketjullinen ajoneuvo? Sulan maan aikaan sopiva hälytysajoneuvo? Lumikengät ja ryhmän varustus? Sukset ja vetoahkio? Lämpimät makuupussit ja peitot? Ruokatarvikkeita? … Kyllä

.. saanko keskeyttää? Kyllä! … kaukaisin tutkimusasemamme on ottanut yhteyttä – päätteellä kolme … Otan vastaan; Mitäpä kuuluu? … viesti: mitä teemme P-K:n öljynvientikiellon suhteen, tankkeri on hollilla? … niin (mikäs se tämä näppäin nyt on? missäs se odottakaa –näppäin? tutkitaan …) vastaisitko, että tarkkaillaan! Kyllä. mikä näppäin … no upottakaa vaikka … ei kai nyt sentään? …

ja lastenhuoneen kalustaminen on tietenkin käynnistettävä sekä äitiyspakkauskin on käsiteltävä … NIIN, joko se linja on suljettu? Nyt on. Hyvä … (mikähän se äskeinen kysymys olikaan? …)

Perjantai 2.2.2018 Koivuniemi, Helsinki ilta (19)

Kuuleeko Paavo, Vuokko kutsuu – kuuntelen. (Mikähän se tämä juttu on?) Paavo – Vuokko kutsuu – vedet tuli, kuuntelen! (Jaa – onkohan vaimo jo miettinyt lapsen nimiäkin, Pojalle Paavo ja …) Ei kun tämähän on se Naantalista vauvavahtiin lainattu pikapuhelin … missäs se luuri on?) Kukahan se nyt on keksinyt nuo kutsut? … Linnanvo ….

Paavo kuulee; MITÄ sanoit? MISSÄ olet? … lumimyräkkä … mikä vaihtoehto kyydiksi? … ÄKKIÄ NYT … Rouva otti jo taksin ja meni sillä – ei huolta!

Olen jo laitoksella – koska tulet?

OLEN JO tulossa – loppu.

Milläs kyydillä sinne päästään?  …. Auto on ollut odottamassa jo tunnin – ja varusteetkin on kuten  syksyllä olette määrännyt … porokyytiä tai telaketjuavoneuvoja ei tarvita

Senaatintori 3.2.2018, Helsinki 11.00

Agenttimme ovat tarkkailemassa. Epäsopua on saatu aikaan jossakin määrin, jotta porukkojen yksimielisyttä hajotetaan kuten hallituksen palvelijain kuuluukin. Tästä raportoidaan Kuopion päämajaan. Ulkovaltojen trollaajia sun muita näyttää olevan saapuvilla runsaasti – sisäpolitiikka näyttää kiinnostavan monipuolisesti.

Tyytymättömiä on helppo rekrytoida – pikkurahalla tai muilla vastikkeilla.

Jätä kommentti

*