Osa 18.) Hetki Maailmannavalla ♥️🏆

Kuopion kauppakamari jakoi takavuosina maailmannapa-palkintoa tai huomionosoitusta. Ilmeisesti edelleen. Malliltaan se oli lehtikuvasta mieleen jääneenä kuin entisaikojen kreikkalainen napakivi, mutta tietenkin antiikin malliaan pienempi, kädessä narun päässä kannateltavissa. Vaikutti arvostetulta saajiensa keskuudessa. Kreikan kiven pinnalla oli ollut verkosto tai suonisto, minkä merkitys on jäänyt historian peittoon.

Tarkasteluissa muinainen Babylon oli aikoinaan 75 vuotta maailman sivistyksen ja toimeliaisuuden napa. Nykyinen maailman keskus on kiertänyt entisajan Roomasta nousten pohjoista kohti, pysähtyen Lontooseen ja jatkaen New Yorkiin, missä se nyt lieneekään.

ETY-kokouksen aikaan vuonna 1975 Suomi oli maailman napa – suuret maailman johtajat kokoontuivat tuolloin Urho Kekkosen presidenttiaikana Helsinkiin. UKK oli jo 75 vuotias, mutta hyvässä terässä kaiken aikaa – ja kenties uransa huippupisteessä. Ihmisistäkin kun sanotaan toisinaan, että hän on, tai hän uskoo olevansa, maailman napa.

Kreikkalaisessa perinteessä maailmannapa on omfalos. Tunnetuin oli antiikin Kreikan Delfoissa ollut Omfalos-kivi. Uskonnoissa maailmannapoja näyttää olevan siellä täällä. IS kertoi, että Peking on kiinalaisessa käsityksessä Kiinan keskus ja siten maailman napa. Eräs matkailusivusto jopa väittää, että Peking on ihmiskunnan kehto.  

 

Aamukahvi Kuopion maailmannavalla on elämys mitä kotimaan matkailijat käyvät usein kokemassa.

Agenttimme suorastaan parveilevat Kuopiossa. Jokaisen on oltava keskeisessä paikassa, joista maailmannapa on tietenkin tärkein keskus. Agentteja ei voi nähdä, he ovat näkymättömiä, mutta muutoin he olisivat erinomainen matkailuvaltti.