Osa 21.) Kylmä pamaus! 🔥🌩️🌋⛰️ ja AP 75 v = Oulun pamaus 1963 🌋

يروت Beirut 4. elokuuta 2020

Beirutin satamassa räjähti noin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia, kerrotaan uutisissa. Mikään ryhmittymä ei ole ottanut vastuuta teosta.

Kyseessä on onnettomuus. Epäiltiin myös pommia. Agentin jäljille ei varmaankaan päästä jos vaikka olisi ollut ajastimella saatu tuho.

Oulu 9. tammikuuta 1963 kello 0.30

Agentti poistuu Takalaanilasta vaivihkaa kovassa 20 asteen pakkasessa. Lumi narskuu askelten alla. Kaulukset ovat pystyssä ja karvalakki tiukasti korvilla. Henkilö on tuntematon. Hän on suorittanut tehdasvakoilua jo vuosia.

Nyt on tarkoitus tuhota kilpailevaa tuotantoa. Räjähdys tapahtuu ajastimella, se osoittaa kello 0.54. Hyvin on aikaa poistua turvallisille seuduille. Ikävää että uhreilta ei täysin voi välttyä, mutta yöaikaan tehtaalla on hiljaisempaa ja kilpailijan agentteja on saatu hämäräpuuhiin juuri kohdealueelle, heistä ei jää jälkiäkään, näin luulen.

Paikallisissa uutisissa kerrotaan turmasta – agentin jälkiä ei löydetty eikä vihjeitä tihutyöstä: Typpi Oy:n tehdasalueella sattui räjähdys, joka surmasi kymmenen ihmistä. Paineaalto särki satoja ikkunoita Oulun keskustassa yli kahden kilometrin päässä, noin 1 200 ikkunaruutua ja sata suurta näyteikkunaa.

Myöhemmin kerrottiin, että räjähdyksen aiheutti lannoitteiden ja räjähdysaineiden valmistuksessa käytettävän ammoniumnitraatin syttyminen. Sitä räjähti salpietarilaitoksessa noin 10 tonnia ja 40 metrinen, kahdeksankerroksinen varasto tuhoutui täysin.

Todettiin, että paakkuuntumisen estämiseksi lisätyn AA-sulfonaatin normaalia suurempi osuus oli yksi todennäköisimmistä syistä, ja toisena vaikutti epäkuntoon joutunut lämmityshöyryn säätölaite ja sen seurauksena sekoitussäiliön ylikuumeneminen, siinä se.

Murskaa lensi kilometrien päähän. Katuja jouduttiin auraamaan murskan raivaamiseksi pois tieltä. Tutkijalautakunnan mukaan salpietarilaitoksessa räjähti noin 10 tonnia sulaa ammoniumnitraattia. Ainetta oli siis nelinkertaisesti enemmän kuin myöhemmin Beirutin turmassa.

Mikään ryhmittymä ei tuolloin ottanut tapahtumaa nimiinsä. Turma muistetaan kuitenkin laajasti ja oululaiset järjestivät hartaan muistojuhlan uhreille, vieläkin kunnioitusta herättävin muistoin.

Beirut 23. lokakuuta 1983

Autopommi-iskun kohteena oli kansainvälinen rauhanturvajoukko. Sotaa käyvässä maassa paukkuu usein ja ryhmät kamppailevat vallasta.

Viipuri 30. marraskuuta 1495

Viipurin pamaus on tarinan mukaan suuri räjähdys, joka lähetti Venäjän sotaväen kipinkapin pakoon. Kaupunkia oltiin valtaamassa, kun Knut Posse aiheutti Viipurin pamauksen. Yksi torni uhrattiin ja kasa ruutia. Mukaan liitettiin tervaa ja muuta palavaa. Vihollinen ajatteli Andrean suojelevan kaupunkia kunn taivaalla nähtiin Andrean ristin kaltainen valoilmiö.