Osa 26.) Vihreät miehet Kuopion kaduilla

Puistossa Kuopiossa aamutuimaan

Johtajat heräilevät hiljalleen uuteen aamuun. Jotain selvästi poikkeavaa on menossa. Aamu on kirkas, koleahko,  mutta? Tavallisesti poliisipartio on kerännyt iltaisin väkeä lämpimään, ja kiertelevät yölläkin, mutta näin kesällä eivät taida hekään olla puiston asukeista huolissaan. Jotain muuta siis. Kysytään poliisilta – mutta eipä heitä nyt näy. Kännykkä ei toimi, ei voi kilauttaa kaverille. Akussa on kyllä virtaa … Eli siis itse tutkimaan.

Tutkimuksia Kuopiossa

Vaikuttaa siltä että taksit ja paikallisbussitkaan eivät kulje. Aamuvuoroja nyt on muutenkin niukasti. Lehdenjakajat ja viimeisimmät yökerholaiset ovat yleensä katujen varhaisimpia matkaajia, kerholaiset siirtyvät aamukerhoon. Hoipertelevat nakkikioskille, tai kaiketi nykyisin hampurilaispaikkaan. Se tuo amerikkalaisuus on vallannut maan. Ja länsimaisuus. Jotain muuta liikkujaa kaduilla tänä aamuna on.

Pitäisi lopettaa tuo juopottelu – olisi pitänyt jättää aloittamatta; vihreitä joukkoja näkyy silmissä. Onkohan näky aito? täytyy kysäistä naapurilta. HHän seuraa maailmanmenoa, uutisia ja nettiäkin käyttää. Lukeneistoon kuuluu. Ja on rahamiehiäkin vielä. Hiljaisia ovat.

Vastaisku alkaa heti

Puiston hiljaiset joukot lähtevät liikkeelle kun jotain aamuista poikkeavaa on meneillään. Aivan selvästi vaikka näkökenttä ei vielä aivan selvä olekaan. He tuntevat paikat ja salamyhkäiset reitit paikasta toiseen. Entisajan kaupunkisissit ovat siis liikkeellä. Täytyy tehdä hälytys.

Väki hajaantuu tutkimusretkilleen – jos ei muuta niin aamukahvia ainakin on jostain saatava. Roomalaisista tarinoista muistetaan se, että hanhet hälyttivät vihollisen tulosta. Olivat hyviä talon vahteja – nyt on meidän vuoromme!

Vieraan valtion tunnuksettomat joukot ovat asialla – aivan selvästi – puheesta sen erottaa. Saattaisivat olla muukalaislegioonalaisia kun on niin erikoisia sanontoja ilmassa. Heidät on eliminoitava alkuunsa kun ovat vasta asettumassa ja vähälukuisia. Ajoneuvot tuhotaan polttopulloilla, rajamäkeläisiä molotovin koktailejahan tässä on illat pitkät käsitelty, joten homma osataan.

Viestejä kantautuu Meininki on heistä kuin ennen Kannaksella, kaiketi jatkoa sille, mutta sitä ei mietitä. Aseita tarvitaan, joten yllätys on paras puolustus, kukapa sitä rollaattorilla liikkuvaa huononäköistä ja huonokuuloista osaisi varoa. Mopokansa on varustettu viestejä viemään – ovat lisäksi selvin päin liikkeellä ja tietävät missä mitäkin Kuopiossa on.