Osa 27.) Paras liikeidea – poliisin vainoama

Savon City:

Kylläpä jälleen on ollut kiirettä. Tutkimuksia on tullut tehtyä. Yhteiskunnan murros työläisistä yrittäjäksi Suomessa ottaa aikansa. Kaikin tavoin on yritettävä juurruttaa maahan entisaikojen yrittäjyyttä. Sopii siihen sekaan ujuttaa muitakin aatteita – tai ylläpitää niitä, vaikkapa kuuluisaa protestanttista työmoraalia..

Tulla toimeen omillaan, sitähän se maailma on. Avustukset jäihin. Kuuluisa köyhänapu vääristää talouden rakenteita ja lisää loiseläjien määrää. Tästähän oli näyttöä agentuurin kirjastossa oleva vihkonen isäntäväestön kokemasta huolesta asunnottomien ja mökittömien, tai edes mäkitupalaisten määrän kasvusta jo yli sata vuotta sitten – sikisivät toisten nurkissa maanomistajia sukkelammin. Kapinaan ryhtyivät!

Jossain Kuopiossa:

Parhain liikeidea? Tottahan jokainen ymmärtää että toiminta-ajatuksen on vastattava kysyntään. Kysyntää on palveltava, sitä on oltava. Yrityksen on kasvettava. Meillä toisinaan kasvua on kaiketi jopa 1000 prosenttia – kukapa siihen pääsisi.

Katsotaanpa hyvä toimiala;

Kyllä se on maailmalla huumebisnes. Näin miettii pomo paikallisesti. Huumeille tarvitaan parempi kauppaorganisaatio. Kysyntäähän on. Salamyhkäisyys lisää kiinnostusta – niinhän se kävi kieltolain aikaankin, ostettiin kovaa teetä.

Stat-tilastokin todistaa: Vuonna 2001 huumekaupan laskennallinen arvo oli kylläkin julkisesti tiedossa olevan määrän mukaan 130-250 miljoonaa euroa. Ala on kovasti kilpailtu ja toimii poliisin ynnä muiden tahojen vainoamassa kehyksessä. Tuo oli sinänsä vain 0,2-0,4 prosenttia yksityisistä kulutusmenoista. Kansainvälisen huumekaupan arvo on kaiketi 300 miljardia dollaria. Lähes puolet tulee kannabiksesta. Maailmassa tuotetaan vuosittain noin 430–450 tonnia heroiinia.

Oli se aikaa kun viranomaiset tukivat kauppaa ja liiketoiminta oli julkista.

Oopiumin käyttö oli suosittua Aasiassa jo 1600-luvulla. Sieltä se levisi maailmalle. Briteissäkin rikkaat ostivat viinaa, mutta työväki sai tyytyä parin pennin huumeannokseen vielä 1800-luvulla. Toista se on nyt – vainotaan vain. Kun Kiina pyrki rajoittamaan oopiumin tuontia Intiasta 1800-luvulla, se johti oopiumisotiin Britanniaa ja Ranskaa vastaan. Kaikki ovat siis nyt Kiinan puolella?

Toisaalla Kuopiossa

Nyt on mentävä, raportoidaan myöhemmin. Agenteilla riittää puuhaa kun rosvot on nujerrettava.

Jätä kommentti

*