Osa 5) Nuorena on vitsa väännettävä ♥️💡

Nuoret agenttikoulussa

Parhaat agentit koulutetaan jo lapsesta pitäen. Oppia täytyy monia juttuja. Oikeastaan näin on hyvä: Elämä alkaa nykyisin jo nuorena. Vastuuta tulee varsinkin joillekin jo varhain. Koska aikoinaan avioliittoikä saavutettiin nykyistä varhaisemmin, saattoi tytöillä olla länsimaissakin jo 12 vuotiaana, ainakin jo 15 oli hyvä ikä, lapsia ehti synnyttämään runsaasti – eräät vielä nykyisinkin.

Tottahan silloin oli myös järjestettyjä avioliittoja – pääasiassa kaiketi – sukujen kesken. Taisipa Nummisuutarin Eskonkin aikaan 1800-luvulla vielä näin olla. Suurperheistä piikomaan lähdettiin jo 12 vuotiaina. Ja entäpä nämä vaimon hintana maksettavat kamelit. Tuttavani tiesi vaimonsa hinnan kameleissa täässä vuosikymmen sitten – olivat lomailleet jossakin kamelikulttuurin maassa – muista enää tarkemmin – vaimo kehui että häntä oli ostateltukin.

Tänään kurssilla on kulttuurina lisäksi graffitien tekoa. Akateemisen kirjakaupan varastetuin kirja oli 1998 julkaistu Anne Isomursun ja Tuomas Jääskeläisen Helsinki graffiti -kirja.  Parikymmentä vuotta myöhemmin ilmestyi Antti Kalakiven Perintö, Uusin on Juho Toiskallion Graffiti – Wraitterin käsikirja (Moreeni) kertoo paitsi graffitikulttuurin historiasta, myös graffitin suunnittelusta ja toteutuksesta, tekemisestä ja tekovaiheista. Mainittakoon kirjan esittelyjutusta, että wraitteri tarkoittaa graffitin tekijää. 

Hesari kertoo puffissaan graffitikulttuurin syntyneen 1960-luvulla New Yorkissa. Naapuri postasi aiheesta syvällisemmin takavuosina, joten tutkitaan aihetta lähemmin seuraavalla tunnilla.  Lukekaapa aiheesta itse enemmän -agentin on tunnettava yleisönsä ja osattava liikkua kansan keskuudessa heihin sulautuen.

 Toisaalla Kuopion keskustassa

Kurvailen kadulta ja Kuopion rännikadulta toiselle. Takaa-ajaja on sinnikäs. Vauhtia on pidetty aamutuimaan reilusti. Auto on pysynyt lähes kannoilla – ettenkö sanoisi – takapuskurissa. Poliisiauto liittyi takaa-ajoon mutamaa korttelikierrosta aiemmin – pillit soivat ja aamuvirkut töllistelevät. Osaavat pysyä ujelluksessa  poissa kaduilta. Uteliaimmat jääkööt vaikka alle – nyt on kiire.

Lähestymme sopivaa kaarretta, missä kokeilen liukasteen levittämistä kadulle. Osataan sitä näitä bondimaisia kikkoja nykyisinkin. Laitteen asentaminen autoon on kohtuullisen helppoa. Se saa aikaan sumupilven takaa tulevan tuulilasiin ja jään kaltaista liukkautta tielle.

Hups huijaa – sinne meni tiilitalon seinään. Voi vain kuvitella törmäysvoimaa satosen vauhdissa – Poliisipartio joutui hiljentämään ja jää jälkeen – keräävät ruumiit. Vaihdan kohta auton naamiointia ja jatkan agentin tärkeämpää tehtävääni. Olla huomaamaton. Jos kikka ei olisi toiminut, niitä olisi ollut pari lisää. Jäähuurre häviää ilmaan ja luonnosta, varsinkin jos takaa-ajajan auto räjähtää palamaan, kuten elokuvissa yleensä käy.

Täytyy ehtiä pitämään luento nuorille agenttikokelaille – vitsa on väännettävä, tai kuinka suomalaiset sanovatkaan. Saman ovat havainneet myös huumekartellit, mutta siitä toiste.