Osa 8.) Faraon lähettiläät

Agentin takinkääntö

Lemmitty Mäkinen ajaa pikaisesti auton vaihtoon. Autoja on piilossa Kuopiossa ja pitkin maata eri paikoissa. Agenteilla on tähän varaa! Rekisterikilven voi muutamassa autossa vaihtaa nopeasti jopa ajon aikana. Kukin kilpi vastaa rekisteröityä autoa – yleensä jonkun muun, kuten toisinaan sakkolappuja saaneet kansalaiset nostavat älämölön siitä, etteivät ole olleet mailla eikä halmeilla, siis siellä missä sakkolappu on hänen autolleen kirjoitettu. Värin voi eräissä autoissa pestä pois tuosta vain. Maalaamoja meillä on sopivasti, jos autosta tulee kuumaa tavaraa jonkin operaation aikana. Ja auton voi purkaa autovarkaitten kikkoja käyttäen ja tehdä siitä kokonaan toisen jne. Normaali juttu.

 

Jouduin hurjastelemaan kaupungilla kun takaa-ajaja liittyi kannoille. Heillä oli pahat mielessä. Onneksi onnistuin taklaamaan kiusanhengen – ajoi seinään. Tarkistan eliminoinnin kohta. Jos jäi eloon, ja jäi varmasti, poliisi nappaa vakoilijan talteen – käpälälautaan, kuten vanhat täällä aikoinaan sanoivat. Ylinopeutta kaupunkialueella oli varmasti riittävästi perusteellisen tutkinnan käynnistämiseen.

 

Lemmitty on vanha esihistorialliselta ajalta oleva, enemmän naiselle kuin miehelle annettu muinaisuomalainen 1800-luvulla uudelleen yleistynyt, etunimi. Almanakassa se oli 1908–1949 ja nimipäiväni oli silloin 18. elokuuta. Se on passiivin partisiipin perfekti verbistä lempiä – että pitikin sattua. Passissa se kuitenkin on.

Kaikkiaan etunimeni on myös suomalainen sukunimi. Kaiketi nimi pitäisi agentille vaihtaa seuraavassa rotaatiossa – mene ja tiedä. Kaikkiaan nimi herättää monia mielikuvia; Saunan tapaan, koska saunassa on synnytty, kuoltu ja lemmitty. Peseytymisen ja kylpemisen lisäksi saunaa on käytetty todella moneen tarkoitukseen.

 

Nimen agentille valinnut lienee tiennyt, että sanakirjan mukaan lemmitty on englanniksi beloved, ja ristikkotehtävissä rinnastuksia on mm. inamorata; (a female lover or woman with whom one is in love; siis myös a mistress).

Muinaiseen aikaan oli käytössä kalevalainen miehen nimi  Lemminkäinen ja  myös Lemmitty ja Lempi. Että silleen – selostusta agenttikokelaille tulevan luennon aasinsiltana.

Yhdysvalloissa erään naisjohtajan kertomuksen luonnehdinnan mukaan naisjohtajasta tulee mies, joten nimi saattaa liittyä tuohon sukupuolen häivyttämiseen paperiasiakirjoissa. Kalevala ja muinaisuus tuo Suomessa arvokkuutta. Tottahan Suomessa henkilötunnus kertoo viimeistään, kummasta sukupuolesta on kysymys, mutta käyntikortissa se hieman on neutraalin oloinen ainakin heti alkuun, ja ensivaikutelmahan se on se mikä pysyy ja jää mieleen, sanotaan.

Der Alte Saksan mestaripoliisien erikoisryhmässä

Lehdestä silmiin sattui pieni uutinen tai väliotsake: Välimerellä on havaittu kumilauttaliikennettä Euroopasta Afrikan suuntaan ja Lesboksen saarelta kohti Aasiaa. Asiaa tarkemmin pohtimatta

löysin etsimäni urheilusivuston. Sen jälkeen silmäilin pääutiset ja otsikot mahdollisista murhista, joita parhaillaan tutkitaan, sekä olisiko aikoinaan pöydälle jääneisiin juttuihin liittyen mahdollisia vinkkejä, kuka, mitä missä milloin ja minkä vuoksi … eipä juuri ollut uutta.

 

Erikoisia katoamisia on ollut runsaasti – ikään kuin kristalliyön kaltaisia tapahtumiakin vaikuttaa rosvojen jäljitä olevan usealla paikkakunnalla, kohteet vaihtuvat – tai että kohteet ovat olleet mitä erilaisimpia.

Mistähän on ollut kysymys? huumeista? jengeistä? koplista? ei oikein saa uhrien perusteella äkkiä selvyyttä – runsaasti niitä on ollut ja samoina aikoina pitkin maata?

 

Kuopiossa suojeluspoliisin päämajassa

Lehdestä silmiin sattui pieni uutinen tai väliotsake: Välimerellä on havaittu kumilauttaliikennettä Euroopasta Afrikan suuntaan ja Lesboksen saarelta kohti Aasiaa.

Euroopassa on ollut erilaisia ja samanaikaisia rikoksia pitkin mannerta. Kukaan ei vielä ole kunnolla päässyt jyvälle, liittyvätkö tapaukset toisiinsa, ja jos, miten ja miksi.

KuPS menestyi!

 

Kuopion poliisi näyttää saaneen kiinni ilmeisen vakoojan – oli kaahannut pitkin kaupunkia – törkeästi – ja ajanut päistikkaa erään kerrostalon seinään ja siitä asunnon ikkunaelementin läpi olohuoneeseen – saattaa kuukahtaa lähipäivinä – operoitu keskussairaalassa tuntikaupalla ja on ollut koomassa siitä lähtien. Aseistautunut ja tekniikkaa oli ollut mukana mitä erikoisemmassa määrin. Menevät laboratorioon ja asiantuntijoille pähkäiltäväksi, että minkä sortin päätelaitteista tai viestimistä on ollut kysymys. Aseet ja vastaavat jäävät todistusaineistoksi, ja auton romu varikolle säilöön tutkimusten jälkeen …

Agentti aivan selvästi – ja murhaamisaikeissa mitä ilmeisimmin – mutta kenet? – edellä ajaneen? – niin sen on oltava – ja kenen? – kolmas valtiokin tunnistettiin mitä ilmeisimmin – noottia muotoillaan kunhan saadaan tapahtumista paremmin selkoa ja paperille. –  Tai sitten ei.

 

Saksassa on tavoitettu Egyptin vakoojaksi arveltu – erikoisissa olosuhteissa – täytyypä selvitellä tuon faaraon lähettilään taustaa, että onkohan Suomessa(kin) vastaavaa urkintaa – jos ja kun kansainvälinen viestittely ei jo muutoinkin riittäisi – niin sakeaan viestejä näyttää liikkuvan …