Osaamisen ylivoimaa – edelleen

Mukava havaita että Kuopiossa opetellaan globaalin talouden osaajiksi. Savon Sanomat kertoi Kuopion yrittäjätalosta ja -kylästä, missä nuoret jopa kilpailevat taidoistaan. Ilman muuta on osattava markkinatalouden säännöt, mitä nuorempana ne oppii sitä parempi. Erilaisia talousjärjestelmiä on, ja pidämme niitä toinen toistaan parempana. Nyt kuitenkin toimimme globaaleilla markkinoilla, joten peruskoulutuksen on otettava tämä huomioon. Palkittu Kuopion Yrittäjäkylä on siis hyvä (SS 12.4.2016 Yrityskylässä nuoret pääsevät johtamaan maailmaa).

Onnea idean keksijälle – tarvittaessa monikossa! Onhan tästä uutisoitu jo aiemminkin.

Muistan kun itse opettelin kouluaikaan mm. kaksinkertaista kirjanpitoa, koneella kirjoittamista, liikekirjeenvaihtoa ja myyntityötä. Hyviä opetuksia kaikki tyyni. Pussittaminen oli eräs taito, minkä olen opettanut jo monelle. Paperipussi on osattava avata ilman että työntää kätensä pussin sisälle. Tällöin asiakas kokee, että pussitetut jauhot, piirakat jne. ovat puhtaita. Myyntitehtävä hylättiin, jos pussin avasi opettajan silmien alla epähygienisella tavalla – seurasi syvää halveksuntaa. (Ilmeisesti nykyisin myyjille ei vastaavaa taitoa aina opeteta, vaikka paperipussit ovat samanlaisia kuin 50 vuotta sitten?!) Niin, pussitimme koulutyössä muistaakseni sahajauhoja, mutta sittenkin tekniikka oli tärkein.

Olemme nykyisin saman talouden valtameren äärellä. Markkatalouden aikaan saatoin sanoa, että suomen sisämarkkinat olivat kuten Suuri Saimaa ja ulkomarkkinat Suomenlahden äärellä. Ilmeisesti kaikki valtameren piirteet vaikuttavat talouteemme kaikella taidokkuudellaan. Yhtäältä, yksittäinen kansalainen on mukana ranta-asukkaana, purjehtijana tai laivalla työntekijänä, kuka mitenkin. Kokonaisuus on joko pientä tai vaikuttavaa. Yleisasiat on toki osattava.

Pohdin yleisemmällä tasolla äskettäin vakaata taloutta. Pistäydyn vielä pohdintojeni sivustolle,

Nousukaudet toistuvat

missä olisi parantamisen varaa. Kukin voi osaltaan vaikuttaa siihen, mihin suuntaan valtamerilaivamme purjehtii, tai miten taloutemme jaksaa.