ostaisitko ”laillisia” huumeita Alkosta?

Valtio tarvitsee uutta tuloa ja kansa työtä.

Tässä eräs malli mikä vähentää myös rikollisuutta.

Huumeitten kauppa on kansainvälinen. Kukapa muistaa, mitä kaikkea myydään; kannabis, kokaiini, opiaatit ja amfetamiinipohjaiset huumeet lienevät päätuotteet tai aineet. Osa on epämääräisiä sekoituksia, jos elokuvien jatkeaineet ovat todellisuutta.

Huumekaupassa käsitellään isoja rahoja. Tilastotiedot Suomessa ovat vanhoja, ja löydökseni käsittelivät poliisin takavarikkoja. Wikipedian kokoamien tietojen mukaa myynti on 300 miljardia. Lähes puolet siitä on kannabiskauppaa. [sivuston viitteet: 5, 6, 7]

Kaikenlaisten huumausaineitten myynti kannattaa keskittää Suomessa valtion alkoholiliikkeeseen, siis Alko asialle.

Voisipa ajatella, että Alko perustaa Koskenkorvan valmistukseen erikoistuneen yrityksen kaltaisia huumetehtaita. Tuote olisi takuuvarma, siis valvottu.

Erilaisia obiaatteja ja lääkeaineita saisi varmasti edullisesti lääketehtaitten jäte-eristä – ehkä värivillisista tai muuten apteekkituotteeksi kelpaamattomina.

Viinakortti takaisin, ja ostokiintiöt

Voisivatko tuotteet sitten olla reseptivapaita, jos muuten olisivat lääkeaineina apteekkitavaraa? Ehkäpä, tai sitten eivät, että tarvittaisiin sittenkin lääkemääräys tai jonkinlainen Viinakortin kaltainen Huumekortti pienen määrän hankintaan. Professori Hämeen-anttila kertoo kirjassaan, että briteissä sai ostaa aikanaan (maitokaupasta) pyhän seuduksi pienen nyssäkän huumeita. (Viina oli rikkaan yläluokan ja tämä muutaman pennin tömpsy työväen) .

Valtio lisäisi uutta työtä, saisi pienen korvauksen. Rikollisuus lakkaisi, koska pieniä maistiaisia saisi vähällä rahalla. Organisaatio olisi jo valmiina. Ehkäpä harmaan talouden työpaikat vähenisivät, mutta asiantuntijoita voisi palkata tähän viralliseen myyntiorganisaatioon.

Ostaisitko?

Kotipalvelu

Pohdin jutussani aiemmin, että Posti Oy voisi kuljettaa alkoholilähetyksiä kotiin. (Tuolloin keskusteltiin Postin lisätienesteistä). Huumepaketitkin voitaisiin jakaa postitse virallista kanavaa pitkin – kotiin tai katukaupassa. Rähinöinti ja ammuskelu ym. vähenisivät tai lakkaisivat tyystin, kun salamyhkäisyyttä ei tarvittaisi lainkaan – kaikki olisi valtion julkista toimintaa.

Ongelmat

Huumerajat ja virkistyskäyttö – taidetaan puhua viihdekäytöstä – vaatisivat raja-arvot – niin terveyden kuin liikenteenkin osalta, ja Huumekortti olisi tietenkin maksullinen, kuten Viinakortti aikoinaan. Viinakortin hankki sen hinnan muuttuessa pienempi määrä kansalaisia, kuin kortinhaltijain suurimpana aikana.

Ehkäpä sitten joskus, kun myynti- ja terveystilastoja olisi, Huumekortista luovuttaisiin.

Vieroitusorganisaatioihin kehkeytyisi myös lisää liikevaihtoa, koska ihmisen vapaa valinta jossakin ryöpsähtää, kuten esimerkiksi ylipainoisten määrän kasvusta voi päätellä.

Valinnanvapaus

Ehkäpä löytyisi tutkitun tiedon kautta jokin kohtuuden huumeraja – mitä voisi suvaita viihteen varjolla ja pitentyneen yksitoikkoisen elämän jatkeena – alkoholistakin kerrotaan, vaikka myrkkyä kait se kaikkiaan on, että pieni tömpsy tai huikka ei ole kovin pahasta, vaikka täysraittiit kaiketi elävät kuitenkin muita terveempinä ja pisimpään. Raittius kannattaa!

Vapaammat tuulet puhaltelivat vaaleissa, joten ehkäpä hallitusohjelma luo lisää holkkumaa.


Wikipedian tietolähteet (kopioitu nimet niihin perehtymättä)

5 Rémi Boivin: Global Social Issues : An Encyclopedia, luku Drug Trade, s. 316–321. M.E. Sharpe, 2013.
6 The right way to do drugs The Economist. 13.2.2016.
7 Kolumbian ja Meksikon huumekartellit saavat Yhdysvaltain markkinoilta vuosittain 18–39 miljardin dollarin tuoton.[ Cocaine, Heroin, Cannabis, Ecstasy: How Big is the Global Drug Trade? 8.5.2014. Global Research News

Kommentit

 • Kalevi Rissanen

  ”raja-arvot – niin terveyden kuin liikenteenkin osalta”
  ”kohtuuden huumeraja”
  Liikenteessä on 0,5 promillen rattijuopumusraja. Vakioannoksina se vastaa valistuksen naisella 1,65 annosta ja miehellä 2,5 annosta.
  Palamisaika on naisella 3,3 tuntia ja miehellä 3,5 tuntia.

  Laskuopillisen arvion mukaan kohtuus on vakioanoksina juojan paino/50 ja palamisaikana 2 h 24 min. Vanhuksilla annosmäärä on puolet siitä: paino/100 ja palamisaika 1 h 12 min (112).

  Kohtuuden maksimipromillet ovat naisella 0,36 ja miehellä 0,32. Vanhuksilla 0,18 ja 0,16 promillea. Kohtuukäyttäjä ei pysty syyllistymään rattijuoppouteen.

  • Eino J. (maallikkona)

   kiitos tietopaketista
   että jos ottaa tuon vingerporillisen

   Pohdiskelin tuossa myös, että mikähän se olisi raja huumaavien aineiden kanssa? Eräissä lääkeaineissahan on kyljessä punainen kolmio, mikä kertoo, että se aiheuttaa haitavaikutuksia mm. liikenteessä toimitaessa. Täytyypä katsoa jostakin asia tarkemmin. Ja apteekkiväki tietysti neuvoo lääkkeistä. Pohdiskeluni toisaalta on retorinen – jokainenhan sitä ajaa nollatoleranssilla (vaikka huumeista kyllä lehdissä kerrotaan kuljettajienkin kohdalla ?)

Kommentointi on suljettu.