Pääsiäinen – aikaa lukea

Lapsena katselin värillisiä 3D kuvia Afrikasta, pyramideista ym. silloin uudella View-Masterilla.

Monet muistavat, että laite suunnattiin valolamppua kohti, kuvakiekossa oli 7 kuvaa ja linssi kummallekin silmälle – katseltiin siis stereona. Tarkistin netistä, että keksintö oli esillä New Yorkin maailmannäyttelyssä 1938 – Eurooppaan vekotin saatiin paljon sotien jälkeen vuonna 1962.

Mielenkiintoni Egyptiin kehittyi pikkuhiljaa, kuvien kautta ja koulun uskontotuntien tarinoiden myötä – Joosef oli Egyptissä jne. (1950-luvulla syntyneet osaavat Jaakobin 12 pojan nimet samalla rutiinilla kuin viikonpäivät: Ruuben, Simeon, Leevi, Juuda, Gad, Asser, Dan, Naftael, Isaskar, Sebulon, Joosef ja Benjamin.)

Erään pääsiäisen seutuun luin faaraoaiheisia kirjoja;

Ramses on Christian Jacqin kirjasarja faarao Ramses II:sta. Hän oli Egyptiä sen 19. dynastian aikaan vuosina 1279–1213 eaa. hallinnut faarao. (kukapa nuo lienee laskenut – dokumenttiohjelmista muistan, että hieman sotkua noissa dynastioissa on ja kaiken aikaa löytyy uuta tietoa.) mutta Wikipedian mukaan:

Ramses II:n on usein arveltu olleen 2. Mooseksen kirjan faarao, joka päästi israelilaiset orjuudesta – ja mitä juutalaiset muistelevat pääsiäisjuhlan aikana. Tämän jälkeen Merenptahin steelassa mainitaan voitettujen heimojen nimessä ensimmäisen kerran nimi Israel. (Kiveen hakattu -sanonta kaiketi juontuu egyptiläisten tavasta julkaista käskyt ja tarinat kivisillä ilmoitustauluillaan, teksti siis hakattiin kivitauluihin, kuten Raamatun 10 käskyä.)

Ramseksen valtakautta pidetään yleisesti Egyptin taiteen ja kulttuurin kukoistuskautena. Pyramidit ovat vielä häntä vanhemmalta ajalta; Khufu (Kheops) hallitsi vuosina 2589–2566 eaa. (kaiketi kuuluisin pyramidi lienee juuri hänen nimissään ja noilta ajoilta?)

Jacq saa historian elämään kirjojensa sivuilla – teoksia oli innostavaa lukea – mistä kiitokset näin vuosien jälkeen.

  • Tarinoissa jo nuorella iällä Ramses oli isänsä Seti I:n mukana sotaretkillä Libyassa ja Palestiinassa.
  • Jo 22-vuotiaana Ramses johti itse sotaretkiä eteläisessä Nubiassa ja
  • Setin viimeisinä hallitusvuosina hän toimi myös kanssahallitsijana.
  • Itsenäisesti hän hallitsi ainakin 66 vuotta.
  • Vuonna 1258 eaa. egyptiläiset ja heettiläiset allekirjoittivat maailman ensimmäisen rauhansopimuksen.

Suomalainen Mika Waltari kirjoitti Sinuhe egyptiläisen näitä teoksia aiemmin. Sinuhen syntytaustoja selvittäneessä pikkuteoksessa annettiin ymmärtää – Sinuhe kun oli sota-aikojen tuotos – että tuo pohjoisen heettiläinen kansa olisi rinnastunut natsi-Saksaan. (tulipahan mainituksi)

Christian Jacq on ranskalainen kirjailija ja egyptologi.

Hän on kirjoittanut useita romaaneja ja romaanisarjoja muinaisesta Egyptistä, kuten edellä mainitsemani viisiosaisen kirjasarjan faarao Ramses II:sta.

Hän nousi Ranskassa suursuosioon vuosina 1995–1996 juuri Ramses-kirjoillaan.

Jossakin netissä kerrotaan, että Jacqin kirjoissa on tärkeää vetävä tarina, jonka kautta kirjailija tuo muinaisen Egyptin kulttuurin lukijansa tietoisuuteen. Suomessa Rameses-sarjan ensimmäinen teos julkaistiin Anna-Maija Viitasen käännöksenä vuonna 1998.

Niin

Mitä tarkoittaa tikusta asiaa?

– Tehdä tikusta asiaa = keksiä hyvä syy toimittaa jokin asia (peräisin Juhani Ahon näytelmästä ”Tulitikkuja lainaamassa”) , kertoo digisanakirja.

Ja

piinaviikon tikkutiistaina vuoltiin sytykkeitä. Pääsiäisviikon tiistaina vuoltujen sytyketikkujen uskottiin tuovan erityisen hyvää onnea, kerrotaan yle:n sivustolla.

Onnea siis lukijoilleni – ja hienoja lukuhetkiä koronan piinaamalla pääsiäisviikolla!