Paikataan kumiveneet

Lähitulevaisuuden jälkeen lapsilisän maksu voidaan lakkauttaa Suomessa – maailmalla syntyy lapsia paljolti ilmaiseksi. Ihmiskunta on liki samaa heimoa, joten eri kansalaisuuksilla ei sinänsä ole suurtakaan merkitystä. Oleellisimpia lienevät kulttuurin piirteet eri maissa (tällä tarkoitan esimerkiksi kännykän käyttöjärjestelmää – niitähän on useita – jotka voi rinnastaa esimerkiksi uskontoon ja lainsäädäntöön – ohjelmat toimivat toteuttamalla käskyjä).

Kun myös äitiys- ja vanhempainvapaita lyhennetään, työssäoloaika loikkaa, jos on työtä. Päivähoitoa voidaan vähentää, kun koteihin palkataan lastenhoitaja- kodinhoitaja-apulainen (Hyvä kun on edullista työvoimaa saatavilla). Nuorten, ja miksipä ei vanhojenkin, työllisyys paranee. Sisäkkö voi toimia kotona myös vanhusten ja omaishoitajan tukena. Ajatusta saa hyödyntää vapaasti ja ottaa puolueohjelmiin…

Maailmalta lapsia voidaan kotimaan syntyvyyden lisäksi adoptoida ja sijoittaa perheisiin huostaan otettuja. Olen hämmästellyt sitä, miten uutisissa pakolais- ja siirtolaismassat ryykyyttävät lapsia pitkin meriä ja jäisiä peltoja; jos näin tehtäisiin Suomessa, uskoakseni lapset otettaisiin vanhemmiltaan yhteiskunnan huostaan.

Suomen lapsi- ja asukasmäärä kasvaa luonnollisesti myös aktiivisen siirtolaisuuden ansiosta. Monissa maissa syntyvyys on Suomea parempi, joten väkiluku kohentuu nopeasti esimerkiksi monilapsisilla perheillä maata asuttaen. Työvoimaa saadaan tällä tavoin markkinoille varsin nopeasti. Meistä nuorimmat, ja miksipä ei myös jo työelämästä ikääntyneinä sivuun siirretyt, soveltuvat mitä ilmeisimmin kotiapulaisiksi. Vanhimmat mummoiksi ja ukeiksi – tai mitä terejä nykyisin käytetäänkään. Aikoinaan hyvin moni aloitti kotiapulaisena ennen avioitumistaan ja työelämää jo 14 -15 -vuotiaana, siis nykyisin kuitenkin vasta heti peruskoulun käynnin jälkeen.

Kesällä 2015 pohdin eräiden tuttujeni kanssa, että parhaiten silloinen siirtolaistulva Välimerellä voitaisiin hallita, kun ”paikataan kumiveneet” ja lähetetään tulijat niillä takaisin kotimaahansa – annetaan käteen rynnäkkökivääri, ammuksia ja viikon muona.

Myöhemmin ajatus selkeytyi niin, että havaitsin että useimmissa sotia käyvissä valtioissa armeija on ilmeisesti vain pienen ryhmän hallussa, ei siis suomalainen asevelvollisuusarmeija, missä jokainen meistä on tarvittaessa myös sotilas, eikä suomalainen malli toimisikaan Välimeren tapauksissa yleisesti. Näin arvelen.

Parempi on, kuten jo tuolloin totesin, että toimimme niin hyvin että jokainen Suomeen osautunut kotiin palatessaan säilyy ystävänämme, ja että hänellä on kotiin tuomisinaan demokratian taitoja ja tietoja. (kaikkihan heistä jossakin vaiheessa palaa isiensä maahan)

Suomen Lähetysseuran eläkkeellä oleva raamattuopettaja, teologian tohtori Eero Junkkaala sisältyy Kotimaa24 -julkaisun Jussi Rytkösen artikkeliin 4.8.2016:

” Suomenkin viime vuonna säikäyttänyt pakolaisaalto Lähi-idästä ei ole hätkähdyttänyt Junkkaalaa. Päinvastoin. Useimmat tulijat ovat olleet muslimeja, ja se on hänen mielestään jopa merkki Euroopan kristityille.

– Jumala on lähettänyt muslimipakolaiset tänne sieltä, missä he eivät voi vapaasti kuulla evankeliumia. Meidän on rakastettava heitä ja välitettävä heistä, ja muistettava ottaa myös evankeliumi esille heidän kanssaan, pitkäaikainen raamattuopettaja painottaa.”

Ongelmaksi olen maallikkona havainnut Junkkaalan viittaamalle käännytystyölle sen, että (esimerkiksi Saudi-Arabiassa) on kerrottu katkaistun kaula ”uskostaan” luopuvalta.

Muistaakseni Amnestyn teltalla kerrottiin joulunalla 2015 myös tapauksesta, missä aktivistia oikeudessa puolustanut juristi oli menettänyt saudeissa vapautensa (etteikö jopa henkensä) – Amnestyn ihmisoikeusaktivistit ovat kerrotun mukaan siellä terroristikastiin luettavia. (… eipähän tuota kovin vaikea ole uskoa, jos heistä kaiken uutisoidun ottaisi todesta… ihmisoikeudet ovat usein arka asia).

Muistaakseni näin vastaavan tiedon myös uutismediassa, mutta täytyy perehtyä aiheeseen. JOS niin olisi, olisi ilman muuta aihetta asettaa saudivaltio kauppasaartoon – esimerkiksi öljynvientikieltoon, jäädyttää varoja jne. Tasa-arvo taisi kyllä maassa nytkähtää äskettäin, kun naisia(kin) valittiin parlamenttiin … joten ehkäpä toivoa on.

Maallikkona näenkin niin, että esimerkiksi Välimereen hukkuneita pakolais-siirtolaisia voi joko katsoa professori Junkkaalan tapaan, tai toisin päin.

Länsimaalainen on syvästi pahoillaan kuolemantapauksista, mutta voinee sen ymmärtää myös heidän uskonsa kautta – ovathan he siirtymässä ”oikeauskoisten maalta vääräuskoisten” alueelle ja monissa yhteyksissä paheksuttuun elämänmuotoon – ja jos kristittyjen Jumala on meidän kannaltamme heidät ”lähettänyt”, niin muslimien Jumala on saattanut ”estää” heidän matkansa – tai ”rangaista” – aikeista.

Kukapa tuon uskonasian tietää. Asialle kuitenkin tulisi tehdä jotain. (Ehdotin jo alkuun perustaa Afrikkaan ja Turkkiin länsimaisia turvakaupunkeja ja kehitysapua … siis paikanpäälle vietynä … sähkövaloja auringosta on jo tekeillä … mutta kiireemmin pitäisi toimia …

Olen kuitenkin pohtinut myös huolestuneena sitä: Kuinka siirtolaisille käyneen, kun he joskus palaavat (palautettuina tai oman harkintansa jälkeen).

Menettävätkö he päänsä? tai vapautensa. Yhtäältä, mitä tekee heidän Jumalansa kun he palaavat hänen maalleen.

Esimerkiksi Suomen kesään sattuneen ramadan-kuukauden aikana oli nähdäkseni iltaisin ja öisin niin valoisaa, että Jumala kyllä näki, jos ihmiset söivät iltaisin. (olen kuullut, että paaston aikana saa syödä iltaisin, sillä Jumala ei sitä tekoa näe pimeällä?).

No, ovathan juutalaisetkin kuulemma keksineet, miten sapatinmatkan voi kulkea kaksi kertaa; kotoa otetaan taskuun maata, mitä sirotellaan sapatinmatkan jälkeen maahan, ja sapatinmatkan saa siis kulkea toistamiseen? Maailma muuttuu ihminen kerrallaan …

Miksipä näitä pohtisimme? Tulivat vain tuossa kesälomalla mieleen ja merkitsin kirjoitusaiheiksi …