Pakistan muslimeille, Intia hinduille

Kuivilla alueilla istutetaan puita ja yritetään vallata viljelysmaata takaisin ...

Pakistan اسلامی جمہوریۂ پاکستان nimi kehittyi brittien siirtomaavallan aikana 1930-luvulla.  भारत गणराज्य Intia on puheissa maailman suurin demokratia, ja demokratia myös perustuslain mukaan, sekä itsenäinen, sosialistinen ja sekulaarinen tasavalta. (sekulaarinen tarkoittaa uskonnoista erillään oloa)

1947 kahnausten vuoksi Intia jaettiin itsenäistyessään pelkästään muslimeille tarkoitettuun valtioon ja perus-intialaisille tarkoitettuun valtioon. Tällä kaiketi pyrittiin ratkaisemaan ongelmat, kun maassa syntyi levottomuuksia hinduväestön ja muslimiväestön kesken. Muslimit riensivät joukolla Pakistaniin ja hinduväestö Pakistanin alueelta Intiaan. Rinnakkaiseloa on jatkunut jo yli 70 vuotta.

Sama uskontojen välinen ongelma näyttää kyteneen Intiassa pitkään:

muslimiväestö on lisääntynyt vuodesta 1947 lukien lähennellen jo 200 miljoonaa. Heitä on jälleen Intiassa lähes Pakistanin valtion asukasmäärän verran.

Valtaväestönä olevia hindulaisia Intiassa on kaiketi nykyisin jo lähemmäs 900 miljoonaa.

Aikoinaan Indus-kulttuurin aikana Pakistanin alue oli vehreää, mutta nykyisin se on lähes täysin aavikkoa.

Ammoin kaupungit oli rakennettu tiilistä, minkä valmistukseen on tarvittu runsaasti polttopuuta. Mahdollisesti tämä on aiheuttanut maan aavikoitumisen – kreikkalaiset kaatoivat metsänsä ja rakensivat niistä sotalaivoja, joten ilmiöön on törmätty milloin missäkin – nyt Brasilian viidakoissa.

Pakistanin nimestä kerrotaan netissä, että joukko Cambridgessä opiskelevia opiskelijoita kehitti nimen vuonna 1933;

He vastustivat Intian liittovaltioajatusta ja vaativat erillisen muslimivaltion perustamista Intian luoteisosaan; PAKISTAN –nimen P tarkoitti Punjabia, A Afganiaa, eli Luoteisprovinssia, K Kashmiria, I Indus-Sindhiä, yhdistettynä -stan suffiksiin Belutšistanin mukaan – hienosti keksitty tekninen nimi!

Intian levottomuuksissa arvioiden mukaan menehtyi 250 000 ihmistä ja 12–24 miljoonaa joutui pakolaisiksi.

Merkillistä kyllä, hindujen ja sikhien pako aiheutti uuden Pakistanin taloudelle suuren menetyksen, sillä läksijöiden käsissä oli ollut maan kaupallinen toiminta ja maanviljelysala. Muistuttaa hieman Saksan juutalaisia samoihin aikoihin.

Kuinka Pakistanin kävisi, jos sen asukasluku tuplattaisiin? eli jos Intia häätäisi muslimit jo aiemmin sovittuun muslimivaltioon? Entä Intian? jonka väkiluku pienenisi, mutta ehkä työväki samoin, mutta että ruokahuolto kenties toimisi pienemmälle väestölle hetken paremmin?

Kuinkahan ongelma ratkaistaan, jää nähtäväksi.