paljon tutkittu ja muisteltu 11.9.

Äskettäin esitetyssä WTC-selvityksessä kerrottiin, että yhdysvaltalainen ulkomaan tiedustelu oli valokuvannut lentokoneiskun päätekijät terroristikohteissa, mutta ei kertonut tietojaan kotimaan tiedustelulle. Sääntö oli silloin ja kenties vielä nytkin, että vakoilutietoja ei voinut käyttää oikeudessa.

Kävisikö näin myös Suomessa, jos ja kun uudet tiedustelulait olisivat voimassa? Että ulkomailta saatuja tietoja ei voisi tai saisi käyttää kotimaassa?

Syyttömyysolettamahan on länsimaisen oikeuskäytännön perusteita, että on syyllinen vasta lainvoimaisen tuomion jälkeen – epäilyjä tietenkin voi olla jo ennen suunnitteluvaihetta… Osaltaan vakoilutiedot on Yhdysvalloissa ja maailmalla muutenkin ilmeisesti rajattu vain pienen joukon käyttöön myös sen vuoksi, että vakoilurinki voisi paljastua hölösuitten siitä kertoessa. Näinhän epäiltiin kesällä Ruotsin valtion vakoilijoille käyneen, kun ajokorttitietojen hallinta ulkoistettiin, jos muistan jutun oikein.

Tv-ohjelmassa kerrottiin, että CIA tiesi torni-iskujen tekijöistä jo vuotta aiemmin kuin FBI. Henkilöt saivat oleilla Yhdysvalloissa vapaasti. Oliko niin, että he opettelivat tuona aikana lentämään matkustajakoneilla? Merkillistä oli myös se, että jokaisella terroristilla oli lennolle lähtiessään mukanaan mattoveitsi. Muutama heistä kerrottiin tarkastetun ennen koneeseen nousemista.

No, ehkä se ei silloin ollut merkillistä, mutta voisi ajatella maallikkona, että mitä kukaan tekee mattoveitsellä normaalioloissa, ja varsinkin lentokoneessa, ja että samaan koneeseen nousee useampi mattoveitsi mukanaan.

Jälkikäteen muistellen on meillä enemmän tietoa WTC iskuista – sankarielokuvista, lehdistä ja asiantuntijaohjelmista. Kokonaan on jo oikeastaan unohtunut se, jos koskaan se tarkkaan ottaen selvisikään, miksi nämä torni-iskut tehtiin?

Maailmamme yhdentyy kovaa vauhtia globalisaation myötä. Yhteiset markkinat, yhteiset arvot, Yhdistyneet kansakunnat keskushallintona ja monia kauppa- ja teollisuusjärjestöjä sekä rahan kytköksiä. Kun Einsteinin ehdottamaan yhteen valtioon tai keskushallintoon joskus päästään, eri kansat tai ryhmät toimivat samoissa demokratian kehyksissä.

Tänä päivänä väkirikkaimpia maita ovat Kiina ja Intia. Ne vastaavat kahta miljardia Maapallon väestöstä, siis  lähes 30 %. Muita ryhmiä olisivat mm. teollisuusmaat, demokratiat, länsimaiset kansat, rikkaat olisivat vähemmistönä (vain 2 %) ja köyhät ehkä myös 30 % väestöstä, afrikkalaiset, eurooppalaiset, aasialaiset suurimpana väestön osana  – ja tietenkin uskonnot; kristityt ja muslimit yhteensä jotain kaksi miljardia eli tuo 30 %.

Kenen politiikkaa Maapallon yhteinen tasavalta toteuttaisi, esimerkiksi vuonna 2117? Miten kilpailu olisi järjestetty, entäpä ay-toiminta palkansaajien eteen, tai tulonjako yleensäkin …

Aiemmin tämä aihe on jäänyt pohtimatta postauksissa tai lehtien palstalla mielipiteissä. Toivon, että tv-ohjelmassa mainitut tiedot olivat oikeita. Kiitokset myös ilmaiskuvapankin kuvaajille kuva-aiheista. Tuo tähtisumukuva taustalla on mielenkiintoinen.