Paljonko metsä kasvaa? 1,7 x – vai miten? uusi laskelma toukokuussa 2019

Tavoitetila oli talven keskusteluissa monella että vuotuinen metsän kasvu olisi 110 ja jopa 150 miljoonaa kuutiometriä. Maallikkona arssinoin kasvulukemia ja ajatuksia äskettäin. Toiveissa lienee virhe YLEn uutisen mukaan. Jäädään odottamaan: Mikä on oikea luku JA/TAI uusien metsätehtaiden haave – tai uskomus. – Politikoilla ja investoijilla on pulma:

 • Luonnonvarakeskus LUKE on ilmoittanut, että laskelmat ovat 50 % liian suuret. YLE 17.5.2019 uutinen.

Olisivatko trollit päässeet asialle tai valeuutisoijat? Kömmähdyksiäkin sattuu. Saa nähdä, mihin lukemiin päädytään. Korjattu / Tarkistettu laskelma valmistuu siis toukokuussa.


 • https://blogit.savonsanomat.fi/rauhallista-odotusta/suomen-puujalka-lahoaa/

Puuta tarvitaan teollisuudessamme. Omistaja tarvitsee rahaa.

Missäpä sitten hyvä raja tai sopiva puun hyödyntämismäärä? Miten ojitus vaikuttaa? Sotien jälkeen metsävarojen hyödyntäminen kehittyi ja kehittyy edelleen. Yleinen oikeus metsänomistajalla on saada metsistään tuottoa. Se on omaisuuden suojaa lainsäädännössä mutta myös luonnon ja sen monimuotoisuuden suojelua – mikä jossakin määrin ajaa omistusoikeuden edelle – täällä on voitava elää jatkossakin – ilmasto muuttuu kaiken aikaa ihmisen toiminnan vuoksi (ja muutenkin).

Suomessa puuston määrä on 1920-luvulta 1,7-kertaistunut. Kertoo Luonnonvarakeskus Luke. Eniten on lisääntynyt männyn kokonaistilavuus, mutta myös kuusen, koivun ja muun lehtipuun tilavuus on suurempi kuin viime vuosisadan alussa.


edellisessä postasin, että Hakkuukertymä (LUKE:n linkitys) ja poistuma alueittain 2017

28.06.2018 LUKE

 • puuston poistuma nousi  vuonna 2017 uuteen ennätykseen,
 • yli 87 miljoonaan kuutiometriin.
 • Poistuma sisältää
  • hakatun runkopuun
  • lisäksi myös hakkuutähteestä metsään jääneen runkopuun
  • sekä luontaisesti kuolleen runkopuun.
 • Metsiemme elävä pystypuusto suureni yli 20 miljoonalla kuutiometrillä,
 • sillä uutta runkopuuta kasvoi noin 110 miljoonaa kuutiometriä.

 

Eräät tavoittelevat puuston kasvuksi jopa 150 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Puuvarat ovat kasvaneet 1920 luvulta 1,7 kertaisiksi, kertoo Luke toisaalla.

Kuinka kasvu saadaan aikaan?

Kommentit

 • Takakonttipöljä

  Rinteen hallitus (jos sattuu olemaan) tulee luomaan uuden tukiautomaatin, metsätuen.
  Rinne ja SDP tekee haukkumiaan lehmänkauppoja KEPUn kanssa, saadakseen hallituksen muodostettua.

  • Eino J. (maallikkona)

   Jääkäämme odottamaan. Kiitos havainnoinnistasi!
   Metsätuet saattavat kehittyä – muistan talvelta todellakin, että puheenjohtajana Sipilä todellakin näytti kannattavan metsätilallisille ym. suurempia hakkuumääriä kuin lehdistötietoja muistellessani puheenjohtaja Rinne. Sipilä todellakin perusteli hakkuumääriä tuolla oletetulla tai ennakoidulla 150 miljoonan kuutiometrin kasvuodotuksella. näin muistelen. Taisipa ilmaston lämpeneminenkin olla yksi kasvun vauhdittajista esillä.

   – Jokin uutinen sinänsä totesikin, että Suomi olisi niitä ainoita ilmaston lämpenemisestä hyötyviä maita – kaiketi juuri puuston kasvu ja kasvukauden piteneminen, jos sään äärimuodot eivät sitä heikennä (vesisateet … kuivuus). Saa nähdä miten kaikki etenee.

Kommentointi on suljettu.