.. Paluu Kalevalaan 28.2.2022 > 🌩️🌋 ; ⚠️ 🌪️ 🌎 Ydintalvi?

Ydinsodan jälkeen maapallolla alkaisi vuodenajoista piittaamaton ydintalvi, kun kaupunkien tulipaloissa syntynyt likainen savu nousisi aina stratosfääriin asti. Näin sanotaan Yle:n artikkelissa 28.2.22, missä referoitiin erään amerikkalaisen tutkimuslaitoksen viime syksyistä tutkimusraporttia erään lehden sivuilla (katso tarkemmin ao julkaisusta).

Tämä tieto johdatti ajatukset takatalveen ja ihmiskunnan alkutaipaleeseen ammoisina aikoina. Saattaisi niin käydäkin, että ihmiskunta taantuisi satojentuhansien vuosien kehityksen alkutaipaleelle – jotain säilyisi, mutta silti;

mutta ehkäpä tuo ilmaston muutos,jos otsonikerros katoaisi, olisi eliöille niin vaarallinen, että emme edes voisi palata  edes tuohon *Kalevalan* aikaan tai alkukantaiseen suomalaiseen elämäntapaan. Loppu voisi olla lähellä ydinsodan jälkeen koko ihmiskunnalle!

Niin: Tänään on oikeastaan suomalaisuuden tärkein päivä; saattaisi sanoa, vaikka harva meistä lienee edes lukenut Kalevalan kokonaan, tai jos on, kenties joskus pakkopullana kouluaikaan. Kuinkahan monella on kotona Kalevala. Muistaakseni siihen liitettiin myös Kanteletar-teos. ja mitä se kulttuurikin sitten on? Suomalaisen kulttuurin päivänä on toki kaikkea muutakin juhlittavaa – mutta historiaa on tunnettava – missä se suomalaisten alkukoti sitten lieneekään, ehkä Volgan mutkassa ja siitä etelään ja Afrikkaan, kuten kaiketi kaikilla muillakin?

Silmäilin netistä takavuosina Kalevalasta, että

  • ”Helsingin yliopiston Savokarjalainen osakunta otti Kalevalan päivän vuosipäiväkseen 1860-luvulla. Elias Lönnroth allekirjoitti ja päiväsi Kalevalan ensimmäisen version, ns. Vanhan Kalevalan esipuheen vuonna 1835.
  • Kalevalan päivää juhlitaan Suomen kansalliseepoksen eli Kalevalan kunniaksi.

Ydinsodan jälkeen maapallolla alkaisi vuodenajoista piittaamaton ydintalvi, kun kaupunkien tulipaloissa syntynyt likainen savu nousisi aina stratosfääriin asti. … lainaus yle.fi sivustolta Kalevalan päivänä 2022. Kaiketi tämä tästä päivästä jää Ukrainan talvisodan lisäksi mieleen – jotain rauhanneuvotteluista tosin oli aamupäivän uutisissa Ukrainan rajaseudulla – saapa nähdä mitä tuloksia syntyy.