Pandemia karkasi laukalle!

Koronavirustartuntojen määrä saatiin hallittua keväällä monessa maassa.

Virus jäi kuitenkin uinumaan ja nyt tartuntojen määrä kasvaa jälleen kaiken aikaa. Vauhti on kiihtyvä vaikka Suomessa tartuntojen määrä on (vielä) pysynyt maltillisena. Muualla maailmalla tauti näyttää jo karanneen hallittavuuden rajojen ulkopuolelle – sanoisinko että laukalle.

Ilmeisesti tässä puhutaan tautitapausten eksponentiaalisesta kasvusta, millä tarkoitetaan uutisissa kiihtyvää kasvua. Kuvaajana esitettynä piirretty kuvaaja – käyräviiva – nousee jyrkästi.

Keväällä ensimmäinen tartuntojen määrän kymmenkertaistuminen sadasta tuhanteen tapaukseen kesti Italiassa seitsemän päivää ja Ruotsissa kymmenen. Suomi oli tässä hieman hitaampi.

Maailmalla saavutettiin sadantuhannen tartunnan määrä 67 päivässä mutta seuraava satatuhatta saavutettiin jo 11 päivässä ja kolmesataatuhatta siitä vain neljässä päivässä. Poimin tiedon jostakin artikkelista.

Vakaissa kasvuolosuhteissa myös bakteerit noudattavat eksponentiaalista kasvua, jossa niiden lukumäärän logaritmi kasvaa lineaarisesti ajan funktiona. Tieteellisen artikkelin mukaan jossakin vaiheessa kannan kasvu kuitenkin taantuu ravinnon ym. rajallisuuden vuoksi, ja kanta näyttää alkavan jopa kuolla, eli piirretty kuvaaja on vähenevä, laskeva, ajan funktiona. Niinhän se käy tämän koronaviruksenkin kanssa; ajan oloon tauti tarttuu moniin, ja: potilaat joko tervehtyvät ja saanevat vastustuskykyä jossakin määrin, tai tauti tappaa ja väen vähetessä tapausten määrä on tässäkin mutu-mallissa  laskeva …

Kuinka rokotteen kehittely edennee, ehtiikö pelastamaan taudilta, jää nähtäväksi.

Tämä rokotehan on kaiketi kuitenkin ’se varmin tie’ saada tauti taltutettua ja mainittu eksponentiaalinen tartuntojen kuvaava käyrä madallettua, ja  laskevalle osuudelle.

Saapa nähdä kuinka käy – kuka ehtii ensin, tai mikä. Kello  käy