Pannaan sotaa odotellessa: Kiina Venäjä .. ympäristötekoja

Mikä on paras ympäristötekosi?

Muovistako eroon? varmaankin osittain, mutta onhan se hyvä monessa. Korvaavia aineita varmasti löytyy. Roskattomuus on hyvä juttu. Ilmansaasteiden vähentäminen myös. Vesien puhdistaminen ennen luontoon päästämistä.

Kaikkein parhaalta kuulostaa se, että aidataan väestön liikakasvualueet; Kiina ja erityisesti Afrikka. Lopetetaan kaikki kauppa kyseisille alueille – halpatuonti siis pääasiassa.

 

Pääsy kielletty Eurooppaan?

Lentoliikenne ja vastaava on laitettava karenssiin ensiaskeleena noille kieltoalueille. Olenkin jo jonkin aikaa vältellyt kiinalaistuotteiden ostamista (yhdysvaltalaiset ja kehitysmaat siinä sivussa, täytyy lukea edellisistä postauksista, miksi). Toisaalta suomalaisia vaatteita esimerkiksi on hyvin vähän.

Afrikasta ei taida paljoa tulla muutenkaan ostettavaa markkinoille – lienee kahvi ainoa. Mistähän sitä saisi muualta kuin afrikkalaista? lopettaa juonti kokonaan.

 

Ei saa ruokkia?

Laskeskelin, että maailmalla on holtittomia vanhempia lähes noin 800 miljoonan henkilön vanhempien verran. Heillä ei ole omia peltoja ruoan tuottamiseen, mutta lapsia silti tehdään kuten olisi millä heidät ruokkia. Äskettäin kerrottiin että joka 9:s kokee nälkää tai aliravitsemusta (ja osa väestöstä on puolestaan ylipainoisia).

Paras ympäristöteko onkin jättää kaikki tukiaiset viemättä ja antamatta väestökasvun räjähdysalueille. Tottahan he ymmärtämättömyyksissään jatkavat kuten ennenkin, mutta nälkä mainittiin vielä 1800-luvun talousteorioissa kunkin valtion kansan ja väestön koon määrittäjänä – se mitä maa tuotti määräsi elinvoiman. Suu pantiin säkkiä myöten.

Meillä Suomessakin on tuontiruokaa, joten omillaan pitäisi tulla toimeen!

 

Miten tuo järjestettäisiin?

Politiikan tutkimuksen professori Diana Coole, Lontoon yliopistosta, on julkaissut aiheeseen liittyvän kirjan, mitä HS selosti 12.9.2018. Väestö kasvaa erityisesti Afrikassa ja maailman väkiluku saattaa olla vuosisadan lopussa jo 14 miljardia, nykyisen yli seitsemän sijaan. Kuivuus ja vastaava koettelee jo nyt, kuinka sitten jos saastuttajia on tuplasti. Nälkä tappaa ja saasteet joka tapauksessa – tuolloin todennäköisesti kerralla suuremman määrän kuin mitä vuosittain jo nyt aloittaen.

Prof. Coole tosin kuvailee sivistyksen kautta toimitettavaa vähälapsisuutta. Vain kaksi lasta myös sivistysmaissa ja kautta maailman. Keskimääräinen luku olisi oltava pienempi kuin 2,1 naista kohden. Näkisipä vain että toiveajattelu johtaisi joskus johonkin – voihan se toimiakin.

Monta tapaa edetä.

 

Sota uhkaa Länttä Kiinaa ja Venäjää vastaan

Vaikuttaa siltä, että myös Persia uhittelee sillä tavoin, että se liittyy länttä uhkaaviin aivan pian. Kukapa tuon kolmannen maailmansodan voittaa – tuskinpa se on kauppasodin torjuttavissa – tai aitaamallakaan?

YK on jo nyt hajonnut, hajoamisprosessi näyttää jo vahvalta. Voimaton se joidenkin uutisten mielestä on. Toisen maailmansodan voittajien valta on nykyisin väärä jakolinja – demokraattisemmaksi se olisi saatava – miten, onkin jo toinen juttu. Kaksi turvallisuusneuvostoa, ja lännen puoli on enemmistönä toisessa – voisi toimia – ja toimiikin sitten kun kauppasodat muuntuvat aktiivisimmiksi.

Täytyy pohtia teemaa jatkossa useammin ja eri kanteilta.

Ensiaskeleita mainitsemassani kaupallisessa boikotoinnissa on perua kiinalaisten mäkivalmennus Kuopiossa – kukas se tämä kuopiolaiseksi sanottu mäkivalmentaja nyt onkaan – pannaan vain, jotta huhut leviävät!

 

Jätä kommentti

*