parasta perunaa

Peruna on yksi maailman tärkeimmistä ravintokasveista.

Esimerkiksi Irlannista väki muutti Amerikkaan kun perunasadot epäonnistuivat. Nykyisin on kestäviä lajikkeita ja erilaisia perunoita runsaasti.

Poimin netistä, että

jokainen suomalainen syö keskimäärin noin 60 kg perunaa vuodessa. Tämä on noin 200 grammaa päivässä. Ja että, ”Tutkimusten mukaan peruna lisää serotoniin tuotantoa aivoissa. Serotoniini on hormoni ja aivojen välittäjäaine, joka vaikuttaa ihmisen mielialaan. Uusimpien tietojen mukaan perunalla saattaa olla myös verenpainetta alentavaa vaikutusta.” Lähteenä on ilmeisesti Kasper / Luonnonvarakeskus.

Jokainen tietää, että on perunaa ja ruokaperunaa.

Ruokaperunan valitsemiseen vaikuttaa esimerkiksi sen näkö ja koko, multaisuuskin.  Siten keitinperunan jauhoisuus, maku, ja väri ovat valinnassa avainasemassa. Kokemuksen perusteella oikea lähiviljelijä löytyy kaupan tiskillä valittaessa. Murakat pottuhaavikkaat – siinä se aterian kohokohta on. Murakka tarkoittanee varmaankin juuri tuota jauhoisuutta ja kirkkautta.

Silmäilin finlex-tietokannan peruna-asetuksia.

Näyttää siltä että tuo vanha myyntiperunan asetus on kumottu ja määritelmät ovat nykyisin keskushallinnon ohjeistuksessa, mutta silti perunaa myydään kuten ennenkin, tai asiakkaat ostavat totuttuun tapaan.

Asetuksessa 264/2012 (4 §) määritellään Ruokaperunasta annettavat tiedot: Elintarvikkeina käytettävien raakojen ja kuorimattomien ruokaperunoiden pakkauksessa on oltava seuraavat merkinnät: 1) lajike; 2) pakkauspäivämäärä ja säilytysohje tai vähimmäissäilyvyysaika. Ja: Kun ruokaperunoita myydään pakkaamattomina, myyntipaikan välittömässä läheisyydessä on ilmoitettava perunan lajike.

Aiemmin (690/2006 Kauppa ja teollisuusministeriön asetus ruokaperunan kaupan pitämisestä) sanottiin, että Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

Ruokaperunalla elintarvikkeena käytettävää perunaa; Varhaisperunalla keskenkasvuista, ohutkuorista, erikoistuotteena myytävää ruokaperunaa, jonka kuori irtaantuu hankaamalla ja joka toimitetaan myyntiin varastoimatta; Mukulakoolla millimetrimäärää, joka vastaa lajittelussa käytettävän neliön muotoisen aukon sivun pituutta; Lajitteluvälillä ruokaperunan koon mukaisessa lajittelussa käytetyn suurimman ja pienimmän mukulakoon rajoittamaa millimetrimäärää;

Ruokaperunan koko oli siis määritelty ainakin entisaikaan.

Ruokaperunan pienin mukulakoko on 30 millimetriä. Lisäksi kotikielellä ns. rapiaistenkin myynti sallittiin, sillä asetuksen mukaan: Erikoistuotteina myytävällä perunalla voidaan kuitenkin käyttää pienempää mukulakokoa. Perunat oli luokiteltu laadun mukaan, kuten että: Lajitteluväli saa I luokan ruokaperunaerässä olla enintään 20 millimetriä. Nykyisin tuota luokkajakoa ei vaadita, perunan laatu ilmoitetaan muulla tavoin.

Asetuksessa oli erikseen määritelmä (7 §) Varhaisperunan myynti:

”Kotimaisen avomaalla viljellyn ruokaperunan myynti varhaisperunana on sallittua kunakin satokautena syyskuun loppuun ja kasvihuoneessa viljellyn ympäri vuoden, jos varhaisperuna ominaisuuksiltaan ja laadultaan täyttää ruokaperunalle tässä asetuksessa säädetyt vaatimukset.”

Joten varhaisperunaa saattoi saada kaikkina vuodenaikoina, jos niin tahtoi. Nykyisin tuo varhaisperuna, eli ohutkuorinen hitu, näyttäisi tulevan talvisaikaan ulkomailta.

Varhaisperunan käyttö esimerkiksi muusissa ei käsittääkseni oikein onnistu, eli tarvitaan ns. kypsäksi kasvanut peruna, ehkäpä vielä jonkin aikaa kellarissa säilytetty, jotta että kuori ’kasvaa’. Kyllähän se varhaisperuna kesällä maistui kun oli koko talven syönyt edelliskesän perunaa. Varhaisperunaa taitaa olla oikein omat lajikkeensa, joita ei säilytetä talven varalle. No niin, kaupastahan sitä perunat ostetaan, joten kotona on ainoastaan pieni määrä jää-viileäkaapissa tai pakasteena jossakin muodossa.

Ja taas perunaostoksille, jotta että on mitä pyhänseutuna syödä.

Kyllä se oikea kellariperuna on se oikea peruna. Muistelen, että kaupassa pitämisestä oli myös säädös, että kuinka pitkä itu sai myytävässä perunassa olla huhtikuussa. Käsittääkseni itänyt peruna menettää syömäkelpoisuutensa, joten hyvä perunakellari on oleellinen asia. Entisaikaan perunalajikkeista eräät säilyivät jopa seuraavaan kesään – kun odoteltiin varhaisperunaa. Ja perunan annettiin kasvaa ennen sen nostamista, ja syömistä varhaisperunana.

– – –

JK: kun ei nyt ole perunan kuvaa, niin laitan artisokan kuvaan;

Maa-artisokka muodostaa syötäviä maanalaisia mukuloita, joista sitä myös kasvatetaan samaan tapaan kuin perunaa. Mukulat sisältävät runsaasti inuliinia, joka sopii diabeetikolle erinomaisesti, sekä jonkin verran hedelmäsokeria, kertoo Wikipedia lähteeseensä viitaten. Taisin ostaa joskus, mutta makua en muista. Riisiähän maailmalla myös syödään muutenkin kuin riisivellinä aamiaisella, mutta perunaa se ei tietenkään korvaa. Punertavaa bataattia muistan lisänneeni joskus muhennokseen, mutta muistaakseni perunantapainen juures maistuu hieman makeahkolle, joten kotoinen peruna on säilyttänyt asemansa.