Parkour – uusi harrastus

Elämässä on selvittävä hengissä erilaisista tilanteista, kaikista. Superhenkilöt elokuvissa selviävät mitä kummallisimmista paikoista. Yleensä tekaistuista tilanteista. Sijaisnäyttelijät siis. Hyvä kunto ja monipuolinen jaksaminen auttavat, ja oikea lepo ja palautuminen, ravintokin on tärkeässä roolissa.

Nuorten harrastuslistalla – toivelista muistaakseni – oli tämä parkour – täsä äskettäin. Muistan kirjan missä kuvailtin menetelmiä pitää puhe asiasta, mistä ei tiedä mitään. Naurahdin lehden ääressä taulukkoa katsellessani, käsite oli minulle täysin vieras, tottahan asiasta on puhuttu, mutta että sanonta on mennyt ohi.

Elämä on parkouria, temppuilua ja taiteilua: on pysyttävä pystyssä liukkaalla kadulla, osattava kävellä metsässä ja luontopolulla, soutaa, liukkaalla laivan kannella ja takilassa … Tilanteita on, vaikkapa rollaattorilla. Filmata pitää ja arvioida suoritus, jakaa somessa – näin luin netistä pari otsikkoa.

Hoksasin, että pari, kolmekin kesää sitten ihmettelin kaupungilla kävellessäni, mitä häiriköintiä pari kakaraa puuhailivat kellokädessä ja kamera päällä vaaraan antautuessaan ja paikkoja rikkoessan, hyppimällä ”seinille” ja sun mihin? Nyt se selvisi, villitys oli tullut silloin Kuopioon.

Komensin kerran alas lauman kakaroita, joiden olisi oltava vanhempiensa kanssa ikänsä puolesta ajatellen, olivat vaarassa pudota… Mahdoton siivohan siitä ainakin tulee, ja jos vaikka hengenlähtö ei kiinnostaisikaan vaaran viehättäessä…

Poikien kuolleisuus ennen naimaikää oli joskus kolmen prosentin pintaan, eli poikia tuli syntyä enemmän, jotta aviopareja muodostuisi tasapainoisesti. Kuinka lienee tilasto nykyisin, tytötkin riekkuvat harrastuksissa – ja elelevät sinkkuna?

Sirkuksessa temppuiluun on yleensä turvajärjestelyt, kuten työsuojelumielessä näile elokuvien sijaisnäyttelijöillekin, ammattilaisia kun ovat. Elämää opitan. Ja viisaiden opettajien neuvoja on matkaeväänä repussa. On selviydyttävä, älykäs onkin nokkela tilanteissa, mihin viisas ei edes joudu tai ajaudu. Muoti-ilmiöitä seuraa toinen toistaan, harrastuksilla rahastetaankin, sanotaan, ja ainakin osaan niistä välineet ovat kalliita. Tekipä mitä hyvänsä – hulluilla on halvat huvit! Sanonta jatkuu: ja minulla ne ovat ilmaiset.

Toiveita ja harrastuksia…