pätkä USA:n historiassa – Trump

Onko oikeus sokea - entä lahjonta tai kaupallinen valta?

Yhdysvallat on oikeusvaltio.

Tämä ilmenee maallikolle lukuisista oikeusjärjestelmää kuvaavista tv-sarjoista. Väki käräjöi alvariinsa.

Kenties tunnemme yhdysvaltalaisen oikeuskäytännön ehkäpä paremmin kuin omamme.  Vanhimmat meistä muistavat ensimmäisen Suomessa esitetyn saippuasarjan, Peyton Place. Sen katsotuimmat jaksot olivat kaiketi juuri oikeussalijaksot – jo 1960-luvulla?

Netin mukaan eräät toivoivat ensimmäisen saippuasarjan jälkeen, että vastaavia koukuttavia sarjoja ei Suomessa enää saisi esittää – teemaltaan päättymättömiä tv:n tapahtumasarjoja on nähty ja tehty jo lukuisia. Enää ei koko suku kokoonnu television äärelle keskiviikkoiltana, mutta koukutusta riittää.

 

Politiikka koukuttaa.

Aiheita riittää. Näyttävimpiä aiheita on kieltämättä ollut presidentti Trump, josta uutiset ovat päättymätön sarja, minkä uusin käänne on valtakunnanoikeus. Hän jättää historiaan vahvan jäljen.

Hieman epäselväksi on jäänyt se, mistä muusta kuin politiikasta tapahtumat saivat alkunsa.

Jää miettimään,  että kun Yhdysvaltojen tiedustelutiedot ovat tarkkoja, on maallikolle jäänyt epäselväksi se, miksi olisi ollut aihetta tutkia demokraattien erään presidenttiehdokkaan pojan liiketoimia Ukrainassa? Oliko aihetta, vai oliko politiikkaa? kaiketi pohdintaan ohjautuminen onkin tapausten tavoite – puolin jos toisin?

 

Poimin netistä

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin perhe on otsikoissa ympäri maailman. Näinhän menestyvä poliitikon kuuluukin tietysti olla. ei mitään erikoista siis

Mutta mitä presidentti Trump olisi epäillyt perheen jäsenen Ukraina kytkennöissä olevan tutkittavaa? Jääkö tästä epäily ? Ainakin vastapuoli on saanut hyökkäyksen aikaan, tai rangaistusretken, tai jos on pelkkää politiikkaa, pitämään asian tapetilla. Maallikko voi vain pähkäillä ja hieman raapaista asian pintaa.

Kuten uutisissa on kerrottu, on Ukrainan sotilasavun epääminen tai oikeammin, kaiketi viivästettynä maksaminen takavuosina on kaiketi tapahtunut? Oliko kuitenkin tarve hallinnolla varmistua siitä, että rahat menevät kongressin myöntämiin kohteisiin, eivätkä johonkin muuhun? eli että viivästykselle olisi ollut perusta luonnollisella tavalla, hyvänä hallintona, jää kaiketi nähtäväksi. ja presidentin hallintovallan puitteissa.

Epäilyjä, miten kukin lukee?

Oliko sitten myös epäilylle liiketoimien tutkimiselle perusteita, on ilmeisesti presidentin hallintoon itseensä kohdistuneen paineen alla jäänyt selvitystä vaille. Vapauttavakin tuloshan olisi ollut mahdollinen ja olettamana todennäköinen. Kauppaa käydään nykyisin globaalisti.

Niin, pohdiskelen ketään loukkaamatta.

Hyvä maine on jokaisella. Selvittämättäkin on selvää, että jokainen on hyvämaineinen ja nuhteeton, mitenkään selvittämättä.

Tavanomaista

Erityisesti Yhdysvallat on liiketoimintaa ja itsensä elättämistä edellyttävä maa. Bisnekset pyörivät. Kauppa käy. Ja käräjöimällä asioita viimekädessä selvitellään, tai osana prosessia ja kilpailutilannetta. Ettei tilanteissa ole ulkopuoliselle vähän asioista perillä olevana mitään ihmettelemistä sinänsä.

On myös muistettava ikiaikaiset oikeustavat.

Esimerkiksi Raamatussa Hesekiel 18:20 kertoo, että

”Mutta sen, joka tekee syntiä, on kuoltava. Ei poikaa panna vastaamaan isänsä synneistä eikä isää poikansa synneistä. Vanhurskas saa vanhurskautensa mukaan, jumalaton jumalattomuutensa mukaan.”

että aikuisiällä isä ei siis vastaa poikansa teoista muutenkaan. No, maineestahan kaiketi politiikassa ja kaupassakin on kysymys myös? mutta silti, perusteltava on …

 

Netistä löysin,

poiminnat saattavat muuttua pätkinä tarkoitukseltaan, joten kannattaa kunkin itse syventyä aiheeseen;

”Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin perhe on otsikoissa ympäri maailman. Syynä ovat Joe Bidenin pojan bisneskuviot, joita Yhdysvaltain presidentti Donald Trump yrittää sinnikkäästi tuoda esiin päähaastajansa tuhoamiseksi. ” Lähteenä oli Yle 26.9.2019 Ulriikka Myöhänen.

Kerrotaan edelleen, että ”49-vuotias Hunter Biden on lakimies ja lobbari, jolla on myös kuoppaisa yksityiselämä päihdeongelmineen. .. Kenties merkittävimmät intressiristiriidat liittyvät Hunter Bidenin bisneksiin Ukrainassa ja Kiinassa. .. Varapresidenttinä toiminut Joe Biden kertoi Ukrainan vierailullaan vuonna 2016, ettei Ukrainalle luvattuja lainatakuita heru, jos korruptio jatkaa rehottamistaan. ..

Yle 25.9.2019 Pirkko Pöntinen (kuuluisaksi tulleen puhelinkeskustelun julkisuuteen annettu tiedote, minkä ingressissä): ” Hunter Bidenin liiketoimet ja yksityiselämä varjostavat demokraattien kärkinimen vaalikampanjaa.”  https://yle.fi/uutiset/3-10989778

 

Välipäättelyä:

Jokainen ulkopuolinen varmaankin ottaa huomioon ainakin tuon siteeraamani Raamatun lauseen.

Ehkä on epäilyjä ollutkin – puolin jos toisin, ja niitä on lietsottu kuin ahjoa kuumemmiksi, ehkä, mutta että ehkä jää myös epäily presidentin syyttömyydestä, mikä kaiketi olisi yhdysvaltalaiselle jurylle peruste jättää tuomitsematta sekin.

Vahva jälki tapauksesta kuitenkin jää historiaan.

 

Politiikka koukuttaa ja seuraamista riittää.

Pianhan se asia selvenee. Historia kertoo sitten aikanaan loput. [valtakunnanoikeuden päätös]

Kaiketi voisi sanoa maailmansodan raporttien tapaan: ei mitään uutta länsirintamalta