Pelastukoon ken voi – 7: Onnea Islam!

Eräs nykyisin kaikkialla tunnetuksi tiedetty kauppias perusti 600-luvulla Rooman imperiumin jälkeen toisen varsin kattavan vapaakauppa-alueen. Häneen syntymäkaupunkiinsa tehdään vuosittain pyhiinvaelluksia, olkoonkin että hänet häädettiin tästä kaupungista läheiseen pikkukylään.

Saastuttajista tämä valtio on nykyisin kärkipaikoilla henkeä kohti, mutta yleisesti ottaen islamilaiset valtiot saastuttavat ja ovat saastuttaneet ilmaa varsin vähän. Ovat lämpimillä alueilla. 

Perusjuttu taitaa kuitenkin olla vaatimus elää vaatimattomasti. Tähän eivät ilmeisesti kaikkein varakkaimmat islamilaiset valtiot kaiketi ole kyenneet – rahaa kun on. Toisaalta, jo alkuun maallinen ja uskonnollinen pidettiin erillään …

Yle:n jutussa on kansainvälisesti levinneitä saastuttamistietoja,

mihin linkki lopussa.

 • tällä 2000-vuosituhannella talouskasvu ja hiilipohjainen energian tuotanto ovat kulkeneet Kiinassa käsi kädessä ja ne ovat kolminkertaistaneet Kiinan hiilidioksidipäästöt
 • hiilidioksidipäästöjen vähentämisen kannalta on oleellista, mitä Intiassa tapahtuu tulevaisuudessa.
 • Tarkasteltaessa kaikkia historian saatossa ilmastoa pilanneita eli ns. kumulatiivisia päästöjä,
  1. aikojen saatossa selvä ykkönen on Yhdysvallat.
  2. Yhdysvaltojen päästöt ovat olleet yhteensä kaksinkertaiset toisena olevaan Kiinaan verrattuna.
  3. Venäjä,
  4. Saksa,
  5. Iso-Britannia ja Japani.

Merkittävää on, että ne kaikki ovat historian aikana käyttäneet globaalia hiilibudjettia enemmän kuin väestöltään valtava Intia, kertoo yle.

Muailman napa

Monen mielestä antiikin Kreikka – tai sen sillinen kaupunkivaltio – oli maailman ensimmäinen napa. Ehkä samoihin aikoihin myös Intiassa oli vastaavaa tietämystä, ja pitkään siellä oli Greenwichin kaltainen laskennallinen nollapituuspiirin keskus, mikä siirtyi islamin kerätessä tietoja Bakdadiin.

Greenwich Mean Time (GMT). Nollapituuspiiri määriteltiin aikoinaan kulkemaan Greenwichin observatoriossa olevan, George Biddell Airyn meridiaaniympyrän keskipisteen kautta.

Kuopiossa on julistettu olevan uusin maailman napa – tai jopa Mualiman napa.

Talouden keskus on siirtänyt paikkaansa, Rooma, .. Amsterdam hollantilaisvallan aikana, Lontoo .. New York, .. ja missä se lienee nykyisin? nettikeskipiste

 

Erään kolumnin otsikon mukaan silloin oli 100 kuukautta aikaa pelastaa maailma

juttu on lukematta, mutta,

kiirettä pitää

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan