Pentti Linkola muistetaan pitkään

5. 4.  20 20   klo 13 28    julkaistu Savon Sanomien uutinen kertoo, että

kalastaja, kirjailija, filosofi Pentti Linkola on kuollut 87 vuotiaana.

Muistan hänen ajaltaan lähinnä lehtijuttuja ja television uutisten pätkiä ja kaiketi vanhemmalla iällä katsoin hänen haastattelujaan. Alkuun varmaankin vierastimme suomalaisina hänen puheitaan. Elämänkerrallisessa kuolinuutisen päivänä jonkun päivittämällä sivulla kerrotaan Linkolan aloittaneen toimintansa 1950 – siis jo ennen syntymääni. Linkolan kirjoja en muista ostaneeni tai edes lukeneeni tai häntä tavanneeni. Olen varmaankin sellainen sunnuntaiuskovaisen kaltainen luonnonsuojelija, maallikko.

Linkolasta varmasti puhutaan pitkään vielä tulevinakin vuosina.

Muistan Koijärven kohutut tapahtumat uutisten välityksellä 1979, mikä mainitaan vielä nykyisinkin vihreän aallon alkukohtana Suomessa. Jokin lintujärvi oli kyseessä.

Jokainen puolue alkoi heti kohta vihertää joten luontoarvot sisäistettiin Suomessa – ja maailmalla – tavalla tai toisella – syvällisesti tai hieman lievempinä. Toivottavasti  maailmamme säilyy!

 

Poimin Wikipediasta näkökulmastani keskeisimmän vaikkakaan kaikkea Wikipedian sivulle otettuja juttuja a) en ymmärrä, b) hyväksyisi, c) pitänyt totena tai hänen suoranaisina tavoitteinaa – aikoinaan – tai varsinkaan viimeisimmän tv-haastattelun Linkolan tavoitteina:

Linkolan ajattelun pääasiallinen lähtökohta on hänen huolensa maapallon ekologisesta tilasta. Hänen mukaansa elämän säilyminen maapallolla edellyttää paluuta maatalousyhteiskuntaan ja luontaistalouteen sekä ihmisten määrän jyrkkää vähentämistä. Elämän ensisijaisena vihollisena Linkola näkee väestöräjähdyksen ja toissijaisena henkeä kohden kasvavan luonnon kuormituksen.[20 Voisiko elämä voittaa, s. 255. ]

Pentti Linkola oli suomalainen kirjailija, radikaali syväekologinen ympäristöfilosofi, toisinajattelija, kehityskriitikko, luonnonsuojelija, ornitologi, kalastaja ja esseisti.[2]

Kommentit

 • plokkariukki

  Olen lukenut monta Pentin kirjaa ja myös elämäkerran, melkein inhorealisti. Paremmin tuntematta häntä, pyrki nähtävästi elämään kuten ”opetti” ja luonnon kannalta parhaaksi näki. Toisin kuin esimerkiksi monet poliitikot ja ”saarnamiehet”.

  • Eino J. (maallikkona)

   Kiitos kommentistasi!
   varmaankin Linkolaa pidetään alkuperäisenä- tai perusvihreänä. Kotimökkikuvista ja kalastuskuvista päätellen hän todella eli kuten maalla ja entisaikaan valtaosa suomalaisista, maalla ja mökillä. Se oli jotenkin nostalgista ja turvallisuuden tunnetta kohottava – rehellistä suoraan sanoen. Meidän kaupunkilaisten on varmaankin valikoitava postausteni idealainojen tapaan hänen puheistaan kukin jotain, mutta ajoissa, että ilmastonmuutos saadaan hallintaan. Sanoma on mennyt perille.

Kommentointi on suljettu.