perustetaanko nyt jengi?

Jengit hiipuvat uutisten mukaan,

jopa ”jengityylisesti” aikoinaan alkanut vihreä toimintakin – kuinka käynee sinisille (ovat toki puolueita nykyisin)?

Ministeri Soinin luottamusäänestyksessä eduskunnan enemmistö hyväksyi vakaumuksen etusijan, joten hyvän tahdon asiassa on soveltamisen varaa. Pohdin väliinputoajien ja vähäosaisten tukiverkon asiaa.

Voisiko jengi olla kokoikäinen apu huono-osaisille, lapsille … vanhuksille?

Yleensä jengi muotoillaan olevan (nuoriso)joukko, sakki, porukka, remmi tai lössi. Ilmeisesti jokin muu yhteisö on uskonto, kerho, kollektiivi, yhdistys, yritys, puolue tai vastaavaa. Mutta voisiko jengi olla muutakin yhteiseloa?

Ehkäpä tarvittaisiin uusi jengikulttuuri järjestämään elinkaaren tukipalvelut; perheneuvola, leikkitarha, päivähoito, lastenhoito, viriketoimintaa kouluikäisille ja vanhemmille, asuntolat, terveyskeskus, työkommuunit, ja aivan elinkaaren lopussa vanhustenhoito ja saattohoito? Siis hyvä hoito ja välittäminen vauvasta vaariin.

Kuinka tuo toimisi?

Suomi on jo monien erilaisten kolmannella sektorilla toimivien pienryhmien luvattu maa. Monikaan niistä ei toimi koko elämänkirjon hyväksi tai ajan. On muistiliittoa ja veronmaksajien pienryhmiä ja muuta vastaavaa. No ovathan uskonnot ja kunnat tietenkin valtion ohella kaikessa mukana, ja kaupat, mutta silti. omaehtoisuus mukaan.

Jengi-hakusanoilla löytyi ainakin

moottoripyörä- ja katujengi. Nekin lienevät valtaosiltaan harmitonta toimintaa, mutta uutisissa pääosin negatiivisia, eräät luonnehditaan rikollisiksi järjestöiksi. Viikolla oli takavarikoitu jopa aseita ja huumeita erään uutisen mukaan.

Jengitoiminnan tueksi tarvitaan rahoitus

– neuvolat ja vastaavat kustannetaan verovaroin, mutta kuinka talkootyönä ja muilla tavoin onnistuttaisiin, kolmelle – 50:lle jne.? Suuri firmahan siitä jo tulee, ajatellaanpa vaikka sitä, mitä asunnot tai kerrostalot maksavat, tai ruoka kaikille ja vaatteet sekä koulujen ylläpito ym.

Määritelmissä

jengi on nuorista koostuva järjestäytynyt ryhmä, jolla on oma ryhmäidentiteetti ja nimi. Katujengit toimivat omien kulmakuntiensa kaduilla ja ovat yleensä sekaantuneet laittomuuksiin ja väkivaltaan. Nuori voi ajautua katujengiin esimerkiksi saavuttaakseen paremman aseman, rahaa tai turvallisuutta. Katujengeihin kuulutaan yleensä vain lyhyen aikaa.

Jengiin liitettiin tuo tavanomaista rankempi tyyli, eräissä kerrotaan olevan jopa henkirikos pääsyvaatimuksena? tai vastaavia suorituksia. Ollakseen jengi, on wikisanakirjan mukaan oltava rikollisuuteen tai sitä lähentelevään taipuvainen, joten määritelmä saattaisi kaivata laajenuksen.

Miten olisi tuo hyvyysjengi?

ehkä se menisi jo sosialismin tai keskusjohtoisuudesta luopumista tarkoittaneen anarkistisen kommunismimallin suuntaan, mutta voisi se toimiakin.

 

Veljeskunnat ja sisarkunnat ovat nyt paljolti liikkeellä, joten jatkan aiheesta vielä lisää toiste.