Pesetkö rahojasi – useinkin?

Koska pesit rahojasi viimeksi?

Itselläni on jo muutamia vuosia aikaa viimeisestä rahanpesusta. Pari tapausta sattui jo markkojen aikana ja muistaakseni pyykkipäivänä tuli puhdas vitonen euroina. Vitonen taisi hieman käpristyä, mutta muuten näytti olevan entisellään. – Toisinaan joku pikkuseteli unohtuu taskuun ja pyörii pyykin mukana koneessa. … tätähän se maallikon rahanpesu on. Satunnaisesti on tullut kiillotettua myös lantteja – löytyneet jostain sotaisina ja tiskiaine on tehnyt ihmeitä.

 

Aikoinaan Suomen rahaa olivat vain lantit – niitä ei saanut lain mukaan turmella (muistan kun SYP:n pääjohtaja Mika Tiivola asiasta mainitsi eräässä viihdeohjelmassa, missä rahoja – seteli – leikattiin tai vastaavaa). Seteleistä ei puhuttu muistaakseni mitään. Nehän ovat oikeastaan velkakirjoja, että keskuspankki lunastaa ne. Kuinka lienee nykyisin, kun ns. kulta- tai muuta jalometallikantaa rahojen vakuutena ei enää ole – siis tuon lunastamisen ja arvon laita? Että mitä saisi rahojaan vastaan, kun ne palauttaa?

Niin.

Rahojen kestosta vielä: Dollareille tehdään monia kestävyyskokeita, kuten sen värien pysyvyys ja taittaminen. Aiheesta oli takavuosien tv-ohjelma. Varmasti samankaltaiset testit tehtiin aikoinaan Suomen markoille ja myös nykyisille euroille.

No, pyykkikoneessa rahan peseminen on tietenkin vahinko, eikä siis rahojen pääasiallinen käyttötapa. Lompakossahan ne, ne vähät mitä on (kotivakuutus myös määrittää, montako euroa saa kuljettaa mukanaan).

 


No, rahanpesuhan on myös muuta kuin että setelit pyörii pyykkikoneessa.

Juttuni hupaisin osa sattuu maallikolle ja tavalliselle ihmiselle. Isoja harmaantalouden rahoja ei tavallisilla ihmisillä ole, tai ne ovat bitteinä pankeissa – Niitä ei tule pestyä pyykkikoneessa.

Rahanpesusta on oikein laki.

”Lain tavoitteena on estää rahanpesua ja terrorismin rahoittamista, edistää tällaisen toiminnan paljastamista. kerrottiin finlexissä

 

Pankeissa on kysytty jo pitkään erilaisia tietoja rahan alkuperästä ja asiakkaasta.

  • Poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö on henkilö, joka toimii tai on toiminut viimeksi kuluneen vuoden aikana toisen valtion palveluksessa … PEP
  • Pankit voivat kysyä muun muassa, toimiiko henkilö tai joku hänen lähipiirissään valtionpäämiehenä, ministerinä, parlamentin jäsenenä tai vaikka puolustusvoimissa vähintään kenraalikuntaan kuuluvana upseerina…. yle 3.12.2012
 • Etelä-Suomen Avi 7.7.2017 kertoo tiedotteessaan (poimintoja):

  • Uusi rahanpesulaki eli laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä (444/2017) tuli voimaan 3.7.2017. Laki korvaa lain rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä (503/2008) ja sillä pannaan täytäntöön Euroopan neuvoston ja parlamentin direktiivi rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä.
  • Ilmoitusvelvollisten joukko laajenee käsittämään tavarakauppiaat, jotka vastaanottavat käteistä vähintään 10 000 euroa
  • Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden (PEP) määritelmä laajenee käsittämään kotimaiset PEP:t
  • Yritysten on 1.7.2019 alkaen rekisteröitävä kaupparekisteriin henkilöt, jotka omistavat merkittävän osuuden yrityksestä sekä muut tosiasialliset edunsaajat.
  • onko yrityksen asiakas ulkomailla poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö. Uuden lain myötä vastaava sääntely ulotetaan myös Suomessa poliittisesti vaikutusvaltaisiin henkilöihin.
  • Menettelytavat tällaisten henkilöiden tunnistamiseksi tulee yrityksillä olla 31.12.2017 mennessä. Tällaisten henkilöiden, heidän perheenjäsentensä sekä yhtiökumppaneiden osalta laki edellyttää tehostettuja toimenpiteitä asiakassuhdetta perustettaessa.