pihjalan lehti kasvaa silmissä

Kesä 2020 tulee:

Puiston pihlajan silmut ovat auenneet ja kasvu on nähtävissä. Ehkä sää vaikuttaa nurmikon ja lehtien kasvuun nyt hidastavasti. Sulana olleen maan pitäisi jo viheriöidä Kuopiossakin, näin muistelen entisaikojen kesistä. Nykyisin olemme lumen puolesta etuajassa, mutta silti.

”Ennustejakson ensimmäisellä viikolla sää on koko maassa selvästi tavanomaista kylmempää.” Kesän tulo jatkuu tasaisena, säätila on suhteellisen vakio, kertoo Ilmatieteen laitos sivustollaan.

Uutisissa kerrottiin toukokuun puolenvälin paikkeilla, että kylvöt ovat eteläisessä Suomessa etuajassa, ja jo tehdyt. Keskisessä Suomessa kylvötyöt olivat aluillaan. Kohtuullisen kuivaahan tuo on ollut Savossakin, joten pihapiirin työt mökeillä ja muualla varmasti ovat hyvässä mallissa.

Mitä tehdään kesällä 2020?

Kesälomaa suunnitellaan varmasti nytkin. Kesätapahtumia on peruttu, jos kohta, en niissä juurikaan ole ollut kävijänä, joten mitäpä tuosta. Talouteenhan ne vaikuttavat, joten tässä mielessä on kehitys oleva valitettavaa. Monet yrittäjät ovat kuitenkin kehitelleet uutta toimintaa verkkoon ja noutopalveluja ovelle. Oikein hyvä.

Miten käy Kuopio tanssii ja soi?

Soihan se. Viimeisin verkkotiedote on katsomatta, mutta tohtisi toivoa, että jotenkin päästäisiin kulttuurista nauttimaan torimiljöössä. Tottahan Kuopion torilla on ollut vuosittain runsas tarjonta torikahviloineen ja muine tapahtumineen. Odotan innolla, kuinka kesä tästä alkaa – pääseekö Torille esimerkiksi aamuisin kahville?

Lomat pidetään kaikesta huolimatta. Työllisyyttä tukevia paikallisia toimia on edistettävä, kunkin tahollaan. Ostamalla paikallista tuotantoa ja huolehtimalla liiketuttavuuksistamme maailmalla – pysähdystä on kauttaaltaan, joten keskeisimmät toiminnot säilyvät, mutta moni tukitoiminta tai kovasti kilpailtu ala saattaa notkahtaa ja hiipua.

Maailma on luotu uusille urilleen monet kerrat sotien ja vastaavien tapahtumien jälkeen. Näin se käy nytkin, jos niin tahdotaan. Koulutettua väkeä meillä on reservissä puuhan alkamista odottelemassa ja vauhdittamassa. Pohdimme aikoinaan Kuopion valtakunnallisiksi kehkeytyneiden tietoliikennepäivien myötä tulevaisuuden visioita –  nyt se on verkkotoimintojen kulta-aika olemassa ja tulossa, joten ei muuta kuin töihin – viimeistään kesäloman jälkeen.

 

PS. Teemakuvassa näkyvä vesiputous on jo avattu Kuopion kaupungintalon puistoon – hyvissä ajoin tänä kesänä (kun siitä taidettiin marmattaa viime kesänä, jos muistan aikatauluja oikein), mistä kiitokset ohikulkijana!  Rannoille ei vielä pääse – ken tohtii – tänä viikonloppuna, mutta toiveita auringonoton lämmöstä on sitten kesemmällä!

 

Jätä kommentti

*