Pohjoismainen Suur-Suomi 1.6.2017

Ystävät ovat tärkeitä. Vaikka kesäpäivä 1.6.2017 on viileähkö, pohjoismaisten valtioitten päämiesten vierailu on lämmin tuulahdus pitkästä yhteistyöstä ja hyvistä suhteista. Meillä on ollut pitkät yhteiset historialliset juuret. Tanska veti unionia, Ruotsi oli suurvalta ja nykyiset valtiot ovat muodostuneet näille sijoille. Meillä on ollut vapaa liikkuminen, yhteistä kauppaa, kulttuuria ja Pohjoismaiden neuvosto jo pitkään. Näin on hyvä.

Mitäpä kaikkea tuo taloudellinen ja kulttuurillinen yhteistyö pitääkään sisällään tulevaisuudessa, jää nähtäväksi. Yhteistyölle on tilaus.

Niin.
Aamulla tuli lehteä katsellessa mieleen hassu ajatus vanhasta suur’ Suomi -ajatuksesta; ehkäpä entisaikaan suomalaiset haaveilivat Suomen alueen laajenemisesta oikeastaan väärään suuntaan – juuremmehan ovat lännessä. Olemme saavuttaneet pohjoismaissa unionin yhteistyötason jo aikaa tätä jäsenyyttä aiemmin, eikö vain.

Kukaan varmaankaan nykyisin ajattele enää alueitten valtaamisia noin konkreettisesti, mutta suomalaisiahan on muuttanut läntisiin naapureihimme vuosisatojen saatossa runsaasti. Alue on meille tuttua. Ehkäpä vielä puolustusyhteistyö vielä lisää yhteenkuuluvuuttamme entisestään?

Toinen hassu ajatus on, että Suomi on Onnittelupäivänä Kuningaskunta äänin 2:3. Kruunupäitä on kolme kahta presidenttiä ajatellen. Ehkäpä jatkossa tasavaltalaisuus tuostaan vielä etenee, mutta juhlallisuuksia vietetään päivä kerrallaan.

Jätä kommentti

*