Poliisia autetaan – pakolaiskysymys

Kiitos että olet seurannut blogiani

TAUSTAKSI

Havaitsin joitakin vuosia sitten eräässä kahvilassa pääkaupunkiseudulla onnellisen pikkupojan isänsä ja vanhempien miesten seurassa. Seurue oli Suomeen muualta muuttaneita – uskoakseni silloista pakolaisaaltoa.

Pohdin tuolloin mielipiteessäni Savon Sanomissa sitä, miksi pikkupoika ei voi olla onnellinen isoisiensä maassa. Totesin, että on hyvä että hän voi kuitenkin olla onnellinen Suomessa. Hänestä on ymmärtääkseni jo varttunut nuorukainen.

SUOMIKUVA – Koivu ja tähti

Uutisissa viime päivinä on moni haastateltu ilmoittanut pyrkivänsä Suomeen. Heidän ilmeensä on ollut toiveikas. Saatan kuvitella, että samaa toiveikkuutta on suomalaisillakin ollut katseessaan Amerikkaan lähtiessään – tai kuka mihinkin, monet menivät siirtolaisiksi nuoruudessani Australiaan.

Muistan vuosien takaa televisiossa esitetyn silloisen Turkin presidentin haastattelun, missä hän kertoi Turkin koulutusjärjestelmän suhteesta suomalaisuuteen. Suomi oli heille tuttu ja kotoinen – kuin veljeskansa – koska he lukivat koulussa suomalaisia tarinoita. Arvelen että eräs näistä koulutarinoista on saattanut olla Koivu ja tähti -tarina.  Sehän on Sakari Topeliuksen Lukemista lapsille tunnetuimpia satuja. Sadussa koti-ikävästä kärsivät vihollisen kaappaamat lapset suuntaavat kaukomailta kotiseudulleen, kotiin, josta muistavat kotikoivun ja siihen liittyvän tähden – näin muistelen.

HYVÄ MIELI

Meidän on tietenkin varmistettava hyvä mieli ja -vastaanotto heille, jotka jäävät Suomeen. Useinhan käy niin, että turvapaikanhakijoista osa jää Suomeen ja käsittääkseni saa aikanaan myös Suomen kansalaisuuden.

VIRANOMAISET HOITAVAT

Jokainen turvapaikanhakija ei tietenkään saa turvapaikkaa, eikä siis sen jälkeen työ- tai muita oikeuksia – aikanaan Suomen kansalaisuutta. Luotamme viranomaisiin, että kaikki maahan pyrkivien syynäämiseen liittyvät temput tehdään.

PAKOLAISET OVAT VALTION VIERAITA

Tottahan pakolaiskeskukset sijaitsevat aina jonkin kunnan alueella, mutta valtio maksaa kulut (viulut), jos olen oikein ymmärtänyt. Kunnan rahaa tai toimia taikka palveluita ei varsinaisesti tarvita – tietenkin varmaankin maksua vastaan. Naapureitahan heistä tietenkin joillekin tulee.

MÄÄRÄ

Suomen lainsäädäntö perustuu hallittuun maahanmuuttoon. Näin lienee asiantila myös muissa Euroopan maissa.

Laillinen oleskelu ja laiton oleskelu eroavat näin toisistaan. Nyt usean maan halki kulkeneet eivät oikeastaan mielestäni ole ”laillisia” oleskelijoita tai kulkijoita. Heillä on oikeus olla Suomessa, kun ilmoittautuvat rajalla pakolaisiksi. Tämä olisi tietenkin ollut tehtävä ja unionin ulkorajalla – useimmilla Kreikan tietämillä. Vapaata liikkumista koskevan sopimuksen tarkoitus on, että Sopimuspuolen kansalaisten oikeus tulla toisen sopimuspuolen alueelle taataan. Vapaa liikkumisoikeus on nähdäkseni näin vain kansalaisilla.

POLIISIA TUETAAN

Kansalaisten tukea varmasti tarvitaan, koska poliisien määrää on vähennetty eikä niin sanottuja apu-poliiseja päätetty kouluttaa. Uskoakseni jokainen suomalainen omalta osaltaan ilmoittaa, jos havaitsee luvattomien oleskelijan naapurustossaan. Poliisi ilmoitti äskettäin tekevänsä tarkastuksia myös muualla kuin Torniossa ja rajoilla.

 

HYVÄKSYNTÄ

Kaikkia ei tietenkään hyväksytä Suomeen tai Eurooppaan. Liitän aiheesta pienen taustoituksen seuraavaan blogiini, joka käsittelee rauhan saamista Syyriaan ja Lähi-Itään. Erään kirjoittajan mukaan rauha edellyttää palestiinalaiskysymyksen ratkaisua – sehän on se pieni maa-alue Israelin vieressä

PALAUTUKSET

Varmaankin myös maahan pyrkivien massojen hylkäävän päätöksen saaneiden palauttamiseen kotiseuduilleen tarvitaan kerätä rahaa. Osallistun tietenkin myös siihen keräykseen, samalla summalla kuin nälkäpäiväkeräykseenkin tai kirkon ulkomaanapuun.

SOTARIKOKSET JA VASTAAVAT SYYRIASSA JA MAAILMALLA

Pakolaisten joukossa on historian kertomusten mukaan aina nykyisin sotarikollisiksi luokiteltavia henkilöitä. He pakenevat taistelualueilta joukkoon sulautuen. Suomen kannattaisi ehdottaa, että tänne voisi perustaa sotarikollisten vankilan. Ehkäpä Kuuban mantereella oleva säilytysleiri voitaisiin näin purkaa – siis että siellä oikeasti olisi tuomittuja rikollisia, joihin luetaan terroristitkin.

Aiemmin sotien aikana oli tapana internoida sota-alueelta saapuvat. Heille ainakin määrättiin karenssi tartuntatautien välttämiseksi. Internointi tarkoitti sulkemista leiriin tai laitokseen.  Valtionkonttori 27.6.2014: … Suomi sitoutui vuoden 1944 välirauhansopimuksessa internoimaan alueellaan olevat Saksan ja Unkarin kansalaiset eli siviilihenkilöt. Suomen viranomaiset rajasivat internoitavista aluksi pois mm. kaksoiskansalaiset ja heidän lapsensa. Internoitaviin kuitenkin liitettiin myöhemmin myös suomalaissyntyiset naiset ja heidän lapsensa. Internointi kesti syksystä 1944 maaliskuuhun 1946 ja osalla vielä pidempään. Internoituna oli 470 henkilöä, jotka sijoitettiin pääasiassa internointileireille. (Ilmoituksessa kerrottiin, että internoiduille oli myönnetty oikeus saada korvauksia 1.9.2014 alkaen takautuvasti).

KOTOUTTAMINEN

Pakolaisille varmasti kerrotaan Suomen oloista. Asevelvollisuus on meillä yleinen. Voisikohan ajatella, että hyväksytyt tulijat koulutetaan Puolustusvoimien leirillä – opetetaan kieli ja kansan tavat ja ammattia – Helsingissäkin kotouttamiskursseille on erään tv-ohjelman mukaan kuukausien jonot. Puolustusvoimien kasarmeilla pakolaisille olisi täysi ylläpito, varusmiesten päivärahat ja iltalomat – esimerkiksi kerran kuukaudessa. Tulkeiksi kutsuttaisiin (palkattuna) kielitaitoisia henkilöitä, ilmeisesti ensisijassa aiemmin samoilta alueilta maahan saapuneita ja kotiutuneita.

KEHITYSAPU JA SUOMEN KEHITYSJOUKOT

Blogissani on toisaalla kirjoituksia Uusi Troija ja Karthago -pakolaiskeskusten rakentamisesta ja kehitysjoukoistamme maailmalla. Näihin tarvitaan niin suomalaisia kuin kohdealueilta kotoisin olevaa työvoimaa. Tässä on selkeä hyötynäkökohta, kun asia ja miljardit eurot saadaan kasaan! TUTUSTU KEHITYSHANKKEESEEMME