Politiikka kannattaa

Tämä on POLITIIKKA-SARJANI extraa (juttu nro 0); Kirjoituksissani on jo ollut aiheita tuottavuushyppyyn ja muutoin talouteen liittyen. Politiikastakin olen maininnut. Tuleva politiikka-sarjani on toivoakseni seuraavan kaltainen:

Puolueet tekevät ansiokasta työtä jäsenistönsä eteen. On hyvä että on ihmisiä, jotka tahtovat käyttää aikansa yhteisen hyvän, politiikan puolesta. Maallikon helpompi pohtia ja valita, kun on paljon valmista aineistoa. Teemakuvassani Valtio-vaakunalla on puolueista koostuva ”hattu” tai vaakunan ”kruunu”, joka ohjaa valtion toimintaa. Muitakin toimijoita yhteisen hyvän eteen tietenkin on, esimerkiksi talouselämä ja vaikkapa lehdistö – neljäs valtiomahti, jotka tuottavat yhteisen hyvän kansalaisten yhteistyönä.

Tottahan TV-väittelyt ja vaalikoneet sekä lehtien kirjoitukset pitävät meidät ajantasalla, mutta omaa mielipidettä on kehitettävä – tässä medialukutaito auttaa. Jossakin mielessä politiikan arvostus on ollut laskusuunnassa, mutta mielipiteissä tätä ei määrällisesti oikeastaan huomaa – päivän puhutuimmat asiat ovat nykyisin lähes järkiään poliittisia. Kaikkea muutakin mukavaa tietenkin on – työtä ja harrastuksia. Niin, eräille politiikka on tietenkin myös työ.

Jokainen historiaa lukenut muistaa, että mallivaltioita on suunniteltu kautta aikojen. Kenties vanhin säilynyt teos on Platonin Valtio ja Ciseron vastaava tutkielma, jonka Ceasar ehti tehdä tyhjäksi ryhtyessään ”keisariksi”. Ranskan vallankumous ja Napoleon, monet keisarikunnat – kirkot – ja aatesuunnat, joista puolueet ovat varsin nuoria vallankäytön muotoja – vai ovatko.

Nykyisin puhutaan puolueitten lisäksi myös ”vaalipuolueista” ja näiden äänestäjäkunnasta, joka sellaisenaan on vaikeampi määritellä. Vaalipuolueita kannattaa huomattavasti enemmän väestöstä kuin mitä puolueella on jäseniä. Nykyiset puolueet ovat ymmärtääkseni kaikki tähän ryhmään kuuluvia. Politiikan suunta pysyy tai muuttuu vaaleissa äänestämällä.

 • – – – –

Poliittisen pohdintani aiheeni on esimerkiksi se, millainen Suomi olisi, jos jokin 100 vuotta sitten vaikuttaneista puolueista tai aatteista (liikkeistä) olisi vallassa yksin? Tämä edellyttää tietenkin olettamista ja arvioimista, ja on käytännössä jokaiselle lähes mahdoton sanoa tarkasti. Pulueohjelmien perusteella tähän voi saada hieman valaistusta. Kirjallisuutta ja tutkielmia löysin netistä jo monen viikon ajalle – muutama tunti viikossa. Asioita voi tietenkin aina yksinkertaistaa. Onneksemme meillä on monta puoluetta, näin uskon. Kuvailin aiemmin, että ongelmana on oikeastaan se, että jo nuoruudessani oli havaittavissa puolueiden samankaltaistuneen vuosikymmenten kuluessa – samoista äänestäjistähän kaikki kuitenkin kilpailevat – joten kansalaiset ovat samankaltaistuneetvuosikymmenten kuluessa. Hvä niin, koska riitoja ja isoja kiistoja on tällöin vähemmän!

Luettelossani jäljempänä on nykyisiä ja aiemmin toimineita puolueita ja liikkeitä. Jotenkin oikeistoon, liberalismiin ja vasemmistoon ovat kuuluneet myös erilaiset suojeluskunnat, joten otin nekin listalle erikseen. Muitakin teemoja, kuin luettelossa mainitut, saattaa pulpahtaa esiin. Perhepolitiikka ja monet muut ohjelmat, kuten vaivaistenhoidosta nykyiseen soteen, pukkaa välikommentteja aika ajoin.

Kirjoitukseni lomittuvat muiden päivänkysymysten lomaan – vaaleihinhan on vielä aikaa ja kaikista puolueista ei saata olla ajankohtaista pohdittavaa. (Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen uusi puolue tosin kiinnostaa, moni on siitä jo kysellyt; se lienee liberaalinen kansanpuolue uudelleen lämmitettynä?)

Arvottu pohdintajärjestys on seuraava  (vahvennettu on puoluerekisterissä):

 1. Perussuomalaiset
 2. Nuorsuomalaiset (vanha ja ”uusi”)
 3. Punakaarti (liike), liittyy sinänsä vasemmistoon, kurjuuteen, mökkiläisiin ..
 4. Vasemmistoliitto
 5. Suomen työväenpuolue
 6. Suomen pientalonpoikien puolue
 7. Suomen ruotsalainen kansanpuolue
 8. Liberaalinen kansanpuolue (ennen ja nyt)
 9. Suomen Kristillisdemokraatit
 10. Suojeluskunta (liike), lipsahti blogiin jotain jo ennakkoon, ja palautteesta loppuviimeistelty versio ilmestyy aikanaan;
 11. Suomen kommunistinen puolue
 12. Suomen Sosiaalidemokraattinen puolue
 13. Kansallinen Kokoomus
 14. Vihreä liitto
 15. Suomen Keskusta puolue
 16. Maalaisliitto
 17. . . . tämä on jo ylimääräinen, ja seuraava on lisätty jälkikäteen; (työväenliikkeen kohdalla käsiteltäväksi)
 18. Kommunistinen Työväenpuolue – Rauhan ja Sosialismin puolesta
 19. (saattaa olla syytä muuttaa jotain järjestystä, kun ajankohtaisuus muuttuu tai vastaavaa tapahtuu)