Puijon Kirjurit 2017

Jouluruusujen taikaa

Nyt kirjoitettaan, että tuuli tuivertaa Puijon linnaleirin torneissa. Kirjuri silmäilee kylmissään alas ja siemailee kohvia. Alhaalla joutilaat hutkivat lampaan papanoita. Huvi on tullut brittien saaren muurin pohjoispuolelta. Sanovat sitä golhviksi.

Savon ja rannikon purjelaivat sotivat ja käyvät kauppaa maailmalla tykit jylisten. Ajat ovat ankeita. Eletään roomalaisten uuden kalenterin ajastaikaa 2017. Vanha aika saadaan kun lisätään 753 vuotta.

Rooman muuri on pidetty kaukana etelässä pohjoisten kansojen yhteistuumin. Eivät uskalla tänne. Tosin kävivät joskus Kannaksella asti.

Puijon kalaveeltä venereitit ovat auki aina Mustalle merelle. Kauppa kannattaa. Teitäkin on teetetty paljon sikäläisillä maaorjilla. Viljavaa seutua tuo Vennäänmaa.

Mongolien Kultainen Okra ja Kiina sen takana ovat kaukana idissä. Viikinkien kanssa Pohjola on meidän. Idässä Intia on roomalaisilla takarajana. Siellä muuten ovat veikeät naimatavat. Tuhat yötä menee että hupsahtaa, muistelee kirjuri jostain kuulleensa.

Kirjuri muistelee, että viikinkien ja roomalaisten kanssa mentiin kilvan meren yli. Muiden joukossa on nyt Suuri Savo ja sen pääkaupunki Uusi Nilsiä. Roomalaiset sanovat sitä Amerikaksi ja Isoksi Omenaksi.

Savon kaupan kehitys on ollut huimaa. Vain orjat asuvat enää maakuopissa ja kaikilla muilla on talot. Kirjoja painetaan joka vuosi ainakin neljä, ja on sanomalehdet.

Savolaiset ovat löytäneet maailmalta samanhenkisiä. Amerikassa asukkaat ovat hyviä metsästäjiä ja viljelijöitä. Puhvelin liha säilyy merimatkan suolattuna ja vilja kuivana. Maailmalla jumalat ovat savolaisten Ukon ja Ilmarisen tyylisiä. Roomassa on palvottu aurinkoa jo kauan.

Muuan Akrikola käänsi aikoinaan roomalaisten kirjat. Pimeimpään aikaan on saturnalia-juhlaa monta päivää. Simaa ja kinkku kelpaavat savolaisillekin. Hunnien leirissä Martti Lutherinpoika nimesi pohjolan juhlan jouluksi.

Juhlia on uudistettava, jotta väki ja jumalat pysyvät leppeinä. Kirjuri pohtii yhden jumalan taktiikkaa, rauhan oloissa saatettaisiin keksiä ihmeitä.

Jos juutalaisille syntyy Messias,

tai roomalaisille, josta Vergilius kirjoitti 40 eaa. ’Aikakausien suuri kehä alkaa taas alusta, jo saapuu neitsyt, koittaa Saturnuksen hallitsema kulta-aika, ja korkeasta taivaasta laskeutuu uusi sukupolvi Maailmaan syntyy poikalapsi, joka lopettaa rauta-ajan ja tuo kulta-ajan koko maailmaan. Auta neitsyttä, Lucina, sinä synnytyksen jumalatar.

Heimojen vanhimmat aikovat ehdottaa, että vanhojen viisaiden Eurooppaan perustettaisiin yksi ja uusi liitto. Rooma olisi mukana. Veroja on kerätty jo kaksituhatta vuotta, joten kenties Savon alueella kauppaa voitaisiin käydä veroitta. Tämä olisi sitä saturnalia-juhlan tarkoittamaa kulta-aikaa – suorastaan veroparatiisi.

Voisi olla parempi olla liittymättä liittoihin, ja erota pitkän vakaan jakson jälkeen entisistäkin; Kerätä vain heimojen mania, lyödä omaa rahaa ja painaa paperille. Työväelle voisi alkaa maksaa paremmin. Platon sanoi, että oikeudenmukaisuus on sosiaalinen hyve. Ihannevaltioita on keksitty, mutta ei ole saatu käytäntöön. Rahan lainaamisessakin on oma vaaransa – saako sen takaisin ja paljonko korkoa pyytää. Tätä ne käräjäkivillä tuumailevat.

Toivat muuten Puijon linnaan kesällä punaisen tähden näköisen kasvin, joka kukkii Saturnuksen peijaisten aikaan. Meillä kun vain lehmän kieli (kielo) ja jouluruusu saadaan kukkimaan talvella.

Jos 2000 vuotta sitten olisi mennyt toisin, moni hyvä asia olisi jäänyt tapahtumatta. Niinpä nyt on paremman ajan odotuksen, Jouluruusujen ja Rauhankellojen soiton aikaa.

Pakin on julkaistu mm. Nilsiän Joulu -lehdessä Jouluruusujen aikaa

ja tyhy-pakinana

Jätä kommentti

*