Puoliaika = ½ tuntia = Eurooppa puoliväliaikaan!

Alakoulussa opetettiin, että klo 12 aurinko on etelässä.

Silloin oli koko vuoden ns. normaaliaika, eli nykyisin puhuttu talviaika.

 

Oma näkemykseni kellojen kääntöpuheista on, että määritetään pysyvä kellonaika olemaan Suomen talvi- ja kesä-ajan puolivälissä. Tällöin saadaan puolet kesä- ja talviajan hyödyistä tai haitoista koko ajan.

Se, että siirryttäisiin täysin johonkin Lontoon aikaan – tunti pari tai kolmekin tuntia myöhemmäksi, lienee  haihattelua ( tai mikä se nyt olikaan se berneriläinen nk. ”Suomen” esitys ).

Puolituntia riittää.

Kelloa käännetään  siis seuraavan kerran 30 minuuttia Kesään päin. ja se on siinnä

Saattaahan tietysti tulla joskus aika, että muu Eurooppa joskus vaatii, että meillä on Moskovan aika – tai kaiketi silloin Brysselin aika koko valtakunnassa, mutta ei vielä. Yhdysvalloissakin on käytössä useampi aikavyöhyke maan sisällä.

 

Mitäpä sanot? puoli tuntia

 • Kun talvella kello oli ennen 11, niin vastaisuudessa se on 11.30.
 • Kun kesällä kello oli ennen 12, niin vastaisuudessa se on 11.30.
 • Suomessa etelä on klo 12 aikaan lähes auringon suunnassa.
 • Olemme luonnon ajassa lähes aina.
 • Tehokkaasti aikaa käyttäen

Kommentit

 • VeikkoT

  Suomi on jo 20 minuuttia kesäajassa.

  ”Suomen oikea aika kulkee 30 pituuspiirin mukaisesti Lieksan, Pyhäselän ja Uukuniemen kautta.” … ”Suomi siirtyi Helsingin paikallisajasta Itä-Euroopan vyöhykeaikaan siten, että vappuyönä 1921 kello 24 kelloja siirrettiin 20 minuuttia ja 10,9 sekuntia eteenpäin.”

  Eli Helsingissä kello ei ole 12, kun aurinko on etelässä. Vaasassa pitäisi olla Ruotsin aika.

  • Eino J. Pennanen

   Vakiintuneesta kellonajoista jos puhutaan (talvi-ja kesäaika), niin ½ h on Ok.

   Kun tarkkoja ollaan Veikko T on oikeassa, KIITOS

   Aikoinaanhan Suomessakin oli us eampi paikkakuntien oma kellonaika. (Kuten maailmalla muuallakin)
   Yhteinen valtakunnallinen ”Venäjän rautatieaikataulujen” kellonaika tuli muistaakseni käyttöön juuri Venäjän vallan aikana. Oikein hyvä.

   Nyt tätä keskimääräistä aikaa siirrettäisiin 30 min lähemmäs Veikko T:n kesäaikaa – eli että puolitetaan tuo ajansiirto.
   (Voisi tietysti ajatella, että etuajassa on nostettu palkkaa tuo 20.10,9 minuuttia, joten lopullisessa siirrosta voisi jopa kompensoida tuon ja käyttää lopullisessa tuloksessa vain noin 10 min lukuarvoa

   – mielenkiintoinen juttu.

 • Eino J. Pennanen

  Savon Sanomien pääkirjoitus 16.9.2018 suosittelee aikaerojen tutkimista tarkemmin. Kumman hyödyt ovat siis suuremmat – Mitä vaikutuksia olisi kummallakin ajalla? LINKKI

  Hyötyjä on kummallakin, on tullut jo esiin. Päätös perustuu arvostamiseen, jäljelle jää seikkoja jotka puoltavat toista aikaa enemmän kuin toista, mutta myös seikkoja, jotka ovat kumpaakin vastaan omalta osaltaan – on yleensä tapana valita ’pienempi paha’, tai sanoisiko ’parempi hyvä’.

  Jos kumpikaan vaihtoehdoista ei meillä tai Euroopassa oikein käy (Talviaika tai Kesäaika), voisi ajatella kompromissina ehdottamaani puoliaikaa, ja puolittaa tuon siirtotunnin. Oikein hyvä.

  YLE -kyselyn suosikki on pysyvä talviaikaan siirtyminen.

  Kysymyksessä on ilmeisesti mielipidekysely turuilla ja toreilla. (että ei sinänsä ns. tutkimus kansan yleisestä mielipiteestä, mutta silti).

  LINKKI: https://yle.fi/uutiset/3-10406729

  JUTUSTELUA
  lukijalle
  Kotimaa 12.09.2018
  Komissio ehdottaa kellonajan siirrosta luopumista nopealla aikataululla

  Euroopan komissio ehdottaa, että kahdesti vuodessa tapahtuvasta kellonajan siirrosta luovuttaisiin Euroopan unionissa ensi vuonna. Toisin sanoen kellonaikaa ei enää siirrettäisi tunnilla eteenpäin maaliskuussa…

  Kotimaa 31.08.2018
  Pimeät kesäillat vai synkät talviaamut? Tätä Eurooppa pohtii nyt

  Kellojen viisarien siirtely jää pois ja aikaraudat jäädytetään pysyvästi talvi- tai kesäaikaan, mikäli Euroopan komissio saa tahtonsa läpi EU:n mankelista. Komissio kertoi perjantaina ryhtyvänsä valmistelemaan…

  Kotimaa 31.08.2018
  Kansalaiskysely johtaa tuloksiin: Komissio suosittaa kellojen siirtelyn lopettamista

  Euroopan komissio ehdottaa, että EU-jäsenvaltiot luopuisivat puolivuosittaisesta kellojen siirtämisestä. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi asiasta saksalaiskanava ZDF:lle tänään…

  Pääkirjoitukset 30.08.2018
  Valtaosa haluaisi luopua kesäajasta

  Keskiviikkona saksalaismediat uutisoivat, että valtaosa EU:n kyselyyn vastanneista kansalaisista haluaa lopettaa kellojen kääntämisen kesäaikaan ja takaisin. Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Yle. Sen…

  Kotimaa 17.04.2018
  Kellojen siirtely ei herätä suuria intohimoja – vain seitsemän maata vastasi määräajassa Suomen kyselyyn

  Vain seitsemän EU-maata vastasi määräaikaan mennessä Suomen kyselyyn kellojen siirtelyn lopettamisesta. Suomi lähetti maaliskuun alkupuolella edustustojensa kautta kyselyn muille EU-maille siitä, onko…

  Lukijan Sanomat 21.02.2018 (Eino J. ite)
  Aurinkokellon aikaan

  Jätin syksyllä tuvan kellon kesäaikaan ja asetin herätyskellon normaaliaikaan. Kesäaikajakso on pitempi, joten talviaika on oikeastaan epänormaali. Aikoinaan meillä oli eri aika eri paikkakunnilla ja rautateillä…

  SS Kotimaa Julkaistu 10.11.2017 14:55

  Ministeri Berner aikoo edistää EU-tasolla kesäajasta luopumista
  ”Yli 70 000 kannatusilmoitusta kerännyt kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle kesäkuussa.

  Eduskunnan keskustelussa kansanedustajat oikealta vasemmalle olivat yhtä mieltä siitä, että kellojen kesäaikaan siirtymisestä tulisi luopua. Eduskunnassa ei kuultu ensimmäistäkään kesäaikaa puolustavaa puheenvuoroa.

  Myös eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta kannattaa mietinnössään kesäajasta luopumista.

  Kesäajasta ei voi noin vain irtautua kansallisella päätöksellä, sillä viisareiden siirrosta säädetään EU-direktiivissä, joka sitoo Suomea EU:n jäsenmaana.

  Liikenne- ja viestintävaliokunta vaatii hallitusta vaikuttamaan EU-tasolla siihen, että kellojen kesäaikaan siirtämistä koskevasta velvoitteesta EU:ssa luovutaan.

Kommentointi on suljettu.