Pyhien miesten vaimot

Rauhaa rakastavat esivanhempamme, metsien suomalaiset, eivät kyenneet torjumaan meren yli  Ruotsista käsin Suomen  rannoille hyökännyttä sotaväkeä. Kansan tarinoiden mukaan kuitenkin muutamat puolustivat kotejaan vainolaisilta – heistä sankarin  osaan nousi muuan Lalli. Hänen kerrotaan tappaneen sotajoukon johtajan, muistaakseni katolilaisen Henrik-piispan Köyliön järven jäällä.

Saimme ristiksemme laajan loisjoukon, kuninkaan aatelistoineen ja pappeineen. Kaikki tahot olivat persoja verojen perään. Sotiin tarvittiin niin tarvikkeita kuin miehiäkin. Sanonta ”viekää tuhkatkin pesästä” liittyy sekin sotaan ja ruudin valmistukseen. Ruotsi oli pitkälti sotilasvaltio, jonka kuningas oli viisaasti vaihtanut uskonnokseen protestanttisen luterilaisuuden, minkä puolesta käytiin jopa 30 vuotinen sota. Jokaisen oli tunnustettava luterilaista uskoa.

Elättejä oli toki jo muinaisilla juutalaisilla ja faraon aikaan – runsas papisto ja kirjurikunta. Väestöön suhteutettuna nykyinen ey-hallinto lienee aikalaistensa tasoa, jos ei jopa  laajempikin  kuin ennen.

Luterilaisilla ei ole pyhimyksiä, kuten tiedetään. Otsikointini liittyy Martti Lutherin vaimosta, Katharina von  Borasta kirjoitettuun kirjaan MARTTI LUTHERIN KÄTHE-ROUVA, Louise Koppen, 1917,. suom. 1964 ja uusin 2006 Karisto. Avokätinen uskonpuhdistaja tarvitsi taloudesta ja Mustainveljesten luostarin monista ruokavieraista ja asukkaista  huolehtivan tarmokkaan puolison. Kerrassaan mukava pyhäinpäivän lukeminen. Ne kun  nuo ”pyhät” ovat olleet pääasiassa miehiä, kuten päivän nimikin aikoinaan kertoi – mitä nyt madonnat ja vastaavat … kun muistelen kertomuksia …

Vuosi sitten   pohdin marttyyrien roolia käsitellyttä kirjaa, joten näistä aiheista       jäi vielä jutun juurta seuraaviinkin vuosiin. Kuinkahan maailman olisi käynyt, jos kristittyjä olisi ehditty syöttää leijonille gladiaattoritaisteluissa riittävästi? täytyy pohtia vaikkapa politiikkasarjassani erikseen.

 

 

 

Maanpuolustus on noista ajoista kehittynyt.

rannoillamme

Jätä kommentti

*