rajat vuotavat – koronavaara kasvaa 🌠 🌠 !

Jälleen on siirtolaisveneitä Välimerellä, ja tuhatmäärin rantautujia. Raja vuotaa. Meiltäkin kävi sotalaiva asialla, mutta taisi olla hukkareissu jo silloin. Upottaa tulijoita ei saane, tai uhata muutenkaan, joten mikäpä neuvoksi? Ja median mukaan alueella on toiminut jopa avustuksia tai valtion tukea saavia järjestöjä tuomassa väkeä unionin satamiin. Vaikea yhtälö.

No, väestön kasvun hillintä on paras ratkaisu. Kukin maa huolehtii ja vastaa siitä, että kansalle riittää ruokaa ja puuhastelua. Usein uskonto on ollut koulutuksen ohella eettisyyden ja moraalin kantaja. Kannattaa siis panostaa koulutukseen.

Käännytyksistä jo merellä kannattaa huolehtia. Kroatiaa moititaan tunkeilijoitten käännyttämisestä voimakeinoin, mutta tuo reitti on menettänyt siirtolaisten suosion. Voimaa tarvitaan kun puhe ja säännöt eivät tehoa.

Israel näytti epäonnistuvan Gasan ja palestiinalaisalueittensa tyhjennyksessä, tai siirtolaisvirta on vielä edessä. Pyhän maan rauha saattaisi kehkeytyä kahden kansan rinnakkaiselosta, mutta väkeä on jo liikaa pysyviin ratkaisuihin. On palattava tuohon edellä sanomaani, kukin valtio ja manneralue huolehtivat omistaan.

rokotteita on jaettava myös siirtolaisalueille pelon poistamiseksi. Ilmainen ruoka on toinen juttu, se passivoi saajat. Traktorit jäivät monin paikoin ruostumaan ja suojametsät lahmattiin jo vitaksina, tarinoiden mukaan kehitysmaissa aikoinaan, joten kannettu vesi ei kaivoissa pysy. Koulutus jäänee ainoaksi pysyväksi?

eurooppalaisten kaupunkien rakentamista ehdottelin takavuosina Afrikan mantereelle – sellainen taitaa Espanjalla jo olla, mihin siirtolaisia tulvii parhaillaan. Toistan itseäni, jos kyselen karkotuksista ja ruoka-avusta, mutta korona leviää helposti tungoksessa. Ollaanpa siis tarkkana täällä kaupoissa ja omassa kotona.