Ranskanleipää ja viennin kasvua

Kuopion kesään kuuluu laivojen huutelu satamassa. Höyrylaivan merkkiäänessä on tunnelmaa. Laivaretkeltä tultaessa saattaa kokea jotain samaa kuin elokuvien sankarit paluu tulevaisuuteen -sarjoissa. Sisävesien risteilyt ovat nykyisin lomailua ja rentoutumista, mutta ennen vanhaan laivat olivat osa arkea ja kovaa työtä. Rakennemuutos on siirtänyt kuljetukset maaliikenteen hoidettavaksi.

Vastaava muutos on tapahtunut muillakin aloilla ja kehitys polveilee liki huomaamatta. Tutkimusten mukaan teknistyminen ei lisää työttömyyttä sinänsä. Työ vain muuttuu toiselle alueelle. Jos rakennemuutos on nopea tai hallitsematon, voi lyhyellä aikavälillä työttömyyskin kasvaa.

Laivaliikenteen säännöt lienevät vanhimpia kansainvälisiä sopimuksia. Laivat huuteloo samalla tavoin ympäri maailmaa. Talous ja tekniikka on myös kansainvälistä. Niinpä vapaakauppa on tältä kannalta tavoiteltu olotila. Kauppasodat muistuttavat aikoja, jolloin suuret merivallat kilpailivat merien herruudesta ja alusmaista.

* *

Nykyisi  aluevaltausten laajeneminen puetaan vapaakaupan kaapuun ja tykkien sijaan käytetään aseina rangaistustulleja ja oikeusjärjestelmää. Hyvä näinkin. Usein vain käy niin, että yksilön on itse ratkaistava, mikä tuote on hömppää ja mikä hyödyllinen. Valmistajan ja myyjän asiana on taata tuotteen laatu ja turvallisuus.

Sotatilan aikaiseen tietoon on suhtauduttava varovasti. Nyt on ollut esillä hormonilihan myynnin vapaus Euroopassa. Yhdysvallat on saanut luvan asettaa rangaistustulleja, koska EU on kieltänyt lihan myynnin alueellaan. Muskelilihan kaupassa lienee kysymys ylituotannon myymisestä, ja Euroopassa kotimaisen tuotannon suojaaminen markkinahäiriöiltä.

Näin luomutuotannon aikaan tällainen muskeliliha kyllä tuntuu vähän oudolta riidan aiheelta, joten antaa asian olla ja lauhtua ajan unholaan.

Toisaalta, vastaava tilanne vallitsi ensimmäisen vapaakauppakokeilun aikana, kun keskilännestä virtasi halpaa vehnää Euroopan markkinoille 1800-luvulla. Alkeellinen eurooppalainen viljan tuotanto lamaantui ja työttömyys kasvoi. Muistoksi meille jäi tästä ajasta ranskanleipä.

* * *

Eurooppalainen vapaakauppa on ainakin parlamentarismin osalta nyt alavireessä. Systeemin edut varmaan kelpaavat, mutta haittojakin kerätään vaakakuppiin. Jäsenmaksu on toisille liian iso tai tulkkauskieli aiheuttaa ongelmia, ja muuta verotonta puuttuu tai on liikaa. Unionin hallinto on vähän hutera ja euron arvokin on devalvoitunut.

Euron halpa hinta lisää vientiä ja suuntaa ostoksia sisämarkkinoille. Työllisyyttä parantaa myös dollaripohjaiset sijoitukset Suomen tapaisiin edullisiin kasvumaihin. Liikevoiton lisäksi saa myös kurssivoiton, kun euro aikanaan nousee suhteessa dollariin. Tämä tapahtuu viimeistään seuraavan Amerikan laman aikana. Yhdysvaltojen lama heijastuu Eurooppaan vähän myöhemmin, joten aikaa kotiuttamiseen kyllä jäänee, josko Suomessa kovin suurta taantumaa on lähivuosina edes odotettavissakaan.

Nyt olisi hyvä tilaisuus kaivaa Euroopan talousalueen Eta-paperit esiin ja ryhtyä laajentamaan aluetta tällä tavoin. Jäseneksi aikovat voisi porrastaa alkuun joidenkin osatekijöiden mukaan. Vientiä ja tuontia voisi harjoittaa alkuun suppeammalla tuotevalikoimalla, ja laajentaa vaatimuksia sekä etuja hakijamaiden talouden ja yhteiskunnan kehittymisen myötä. Tällöin Itä-Euroopan maat, Turkki, Venäjä ja jopa Kiina sekä Japani voisivat lähentyä Eurooppaa Etyk-prosessin tapaisen toimintamallin puitteissa.

Vuoteen 2030 mennessä yhteiset markkinat olisivat päätä huimaavat. Yhteistyö tapahtuisi kunkin maan valintojen mukaisilla alueilla.

* * *

Suomella on nyt hyvä asema vaikuttaa tulevaisuuden suuntaviivoihin. Uusi kauppa-Etyk olisi paikallaan.

Höyryä pilliin ja menoksi.

EINO J. PENNANEN

PUHEENVUORO Savon Sanomissa

julkaistu su 18.7.1999


Päivitystä

Tällä ajalla ja vuoden 1999 tapahtumilla on jotain yhteistä.

  • Sotaa käydään jossain,
  • tuontitulleja asetellaan rangaistustullien tapaan ja luomustakin puhutaan.
  • 20 vuotta sitten oli esillä hormoneilla ilmeisesti kasvatetun liharodun lihan tuonti Eurooppaan. Lieneekö samaa karjaa, jonka poikiminen lihasmassan vuoksi ei enää onnistu, minkä vuoksi Suomi kielsi sanotun lihakarjarodun tuonnin Suomeen (lähin paikka lienee Ruotsi – mutta on muistikuva asiasta).

Kauppasuhteissa saattaisi tuo kauppa-Etyk olla hyvä idea. Lukija joka ei muista vuotta 1975, voi tarkistaa Euroopan turvallisuus ja yhteistyökokouksen ja Ety-järjestön toiminnan netistä vaivattomasti.

Itä-Euroopan maita liittyi kymmenkunta unioniin kirjoituksen ajankohdan jälkeen. Venäjä ja Turkki ovat edelleen kaukana jäsenyydestä, mutta voisivat soveltua tuohon kauppa-Etyk -järjestelmään kohtuullisen hyvin …. kunhan toiminta raamitettaisiin pakotepolitiikan jälkeiseen yhteistyön aikaan sopivaksi …

Kommentit

  • Eino J. Pennanen

    Ukraina unohtui tuosta listalta, kuten myös lukuisat nk. unohdetut keski-aasialaiset valtiot. Ukrainan lähestyminen Euroopan unionia taisi olla se sytyke mikä johti Krimin niemimaan kriisiin, joten kauppasuhteitten avaaminen Etyk-prosessin tapaan saattaisi olla avain lukkoon, millä rauhanprosessissa päästäisiin alkuun.

Kommentointi on suljettu.