Rappiotaidetta ja kansan vihollisia 🔲⛔🗡️🗝️⚔️⚰️🔯⚰️🚀⚡

Niinpä, valtakunnan sisäiset viholliset koottiin keskitysleiriin.

Historiasta tiedämme, että Yhdysvaltojen sisällissodan jälkeen leirit pursusivat etelävaltiolaisia, ja buurisotien aikaan britit keräsivät leireille kapinalliset perheineen. Vankileirejä oli meillä Suomessakin, ja kuuluisimmiksi päässeet tapaukset kaiketi saksalaisilla ja japanilaisilla. Leireillä oli toki ulkomaiden sotilaitakin (jos kohta venäläisiä ei heiksi Saksassa luettu, kun he eivät olleet hyväksyneet asiaa koskenutta sopimusta). Myös rappiotaide poistettiin museoista.

Uutisten mukaan tällä viikolla Neuvosto-Venäjän puna-armeijan 60 armeijan 107. kivääridivisioonan sotilaat löysivät vapauttivat Auschwitzin vankileirin 27. tammikuuta 1945. Wikipedian mukaan siellä oli jäljellä 7 tuhatta 650 vankia, joista 450 oli alle 15-vuotiaita.   (lähteenä Beevor, Antony: Berliini 1945, s. 50. Wikipediassa)

Voivatko tapahtumat toistua? Taitaapa noita leirejä olla nykyisinkin? Sotien aikana kommunistit oli meillä helppo laittaa linnaan, näin arvelen, ja ulkomaalaisia taisi tuolloin olla sangen vähän. Muita epäisänmaallisia piirejä kaiketi tutkittiin meilläkin, ainakin jokunen romaani ja elokuvakin aiheesta on. Vähäinen määrä taisi heitäkin olla, ken tietää. Mutta nykyisin sodan tullen ns. vierasmaalaisia taitaa jo olla huomattava määrä Suomessa oleskelemassa. Jos unioni joutuisi kriisiin, suorastaan sotaan, koottaisiinko nämä ulkomaalaistaustaiset nytkin keskitysleiriin, ja mistä löytyisi väki niitä vartioimaan, ja mihin ja milloin leirit rakennettaisiin?

Kiinassa saatiin sairaaloita koronataudin hoitoon pystyyn irtopäivien aikana, joten kyllä sitä varmaan meilläkin jotain tapahtuisi, jos niin päätettäisiin. Toisaalta tuo rokotustenkin kanssa pähkäily ottaa kaiken muunkin päätöksenteon tapaan kovasti aikaa. Eipä silti, puheitten varassa ne rokotteetkin taitavat paljolti olla – johan niitä on hieman saatu käytäntöönkin, joten puheet pitävät. Kaiketi tuo karanteeni voisi olla entisajan vankileirielämää, mutta omassa kotona. Netti toimii ja muut vapaudet, mutta, silti?

Toivoa vain sopii, että rauha ja rauhallisuus säilyvät.