Rauhallista kehitystä – Suomi – vanhukset hiipuvat

Hei jälleen!

Talous kasvaa ja suomalaiset voivat hyvin – omalla tavallamme. Tuo talouskasvu on sinänsä erikoinen, samoin kuin syntyvyys. Sotien jälkeen oli rästiin jääneitä lapsentekotilaisuuksia, joten kehittyi nk. suuri ikäluokka.  He loivat taloutemme ja hyvinvointivaltion. Talouskin on vakautunut syntyvyyden tapaan.

Väkeä kuitenkin riittää.  Eräs mielipide arvioi aikaa ja säästöjä sen jälkeen kun aika on jättänyt suuren ikäluokan (HS 18.2.). Silloinhan huippu – piikki – hoivapalveluissa on taantunut. Jos väestön elinikä jatkaa pidentymistään, hoivapalveluille on kysyntää, mutta tasaantuen.

 

Eräs tuttavani pohti, että työllisiä tarvitaan vähemmän jo ja myös sen vuoksi, että automaatio ja robotiikka – digitalisaatio – etenee ja vähentää luonnollisesti ihmisen tekemää työtä. Näinhän on käynyt koko sen ajan, minkä tehtaiden kehitys ja koneellistuminen on ollut vallalla – traktorit ja kaivurit ym. hoitavat raskaita tehtäviä. Työväkeä siis riittää vaikka syntyvyys olisikin huippuvuosia alhaisempi.

 

Miten talous järjestetään, verotetaanko koneita, tai ohjelmistotyönä toimivia järjestelmiä? Ja mikä se tulevaisuuden tuote on? Saattaakin olla, että perustarpeet on tuotettava hieman samaan tapaan kuin mitä entisaikaan omavaraistaloudessa – että kukin sai ruoan ja vaatteet kotipellon antimista. Tarkoitan, että ruokaa tuotetaan jokaiselle, samoin asunnot ja vaatetus, mutta muuten saatetaan joutua olemaan suppenevan viennin ja tuonnin varassa – ehkäpä näin tulee olemaan koko maailmassamme. Väestö lisääntyy ja ilma pilaantuu muuten liikaa.

Onhan sinänsä ihmisenä ja luomakunnan kruununa oleminen tehtävä jo sekin. Väestön asettuessa tasapainoon, on Suomi ja suomalaiset etujoukoissa Maailmantilan parantamistalkoissa – luonnostaan.

 


Ikäpyramidi on mielikuva väestön määrästä eri ikäluokkina kaaviossa, missä pystyakselilla on ikä ja vaaka-akselilla vasemmalla on miesten määrä ja oikealla puolella samanikäisten naisten määrä. ”Normaalitilanteessa” tai aikaisempien lyhytikäisten ikäluokkien aikana kuvio on yleensä ollut pyramidin, eli kannallaan olevan kolmion mallinen – siitä nimi.

Kun syntyvyys on aiempaa alhaisempi, kolmion kanta kapenee ja kolmio on terävämpi, sekä pulskistunut keskivaiheilta – lisäksi naisten osuus on vanhemmassa väestössä suurempi pitemmän eliniän odotuksen ansiosta. Kuvassa on tuollaisia kaariviivoja näitä tekijöitä osoittamassa.

Nykyinen huoli veronmaksajien riittävyydestä on tietysti aiheellinen ja lähivuosille ajoittuva, mutta entä suurten ikäluokkien jälkeen? pienempi kansa, pienemmät (vähemmät) verot, jos ne vähät tai myynti ulkomaille kotiutuu, eivätkä ulkoistu toisiin maihin ja esimerkiksi nk. veroparatiiseihin.

 

Mielipidekirjoittajaa tulkiten, jo 2030 – 2040-luvuilla suuret ikäluokat ovat poissa, joten keskivaiheen kolmio alkanee muistuttaa entisajan ”ikäpyramidia” – jos seikalla sinänsä on mitään merkitystä – tai se yleensäkään on oleellista. Kaikkiaan hienosti havaittu ja päätelty (jutusteluni on muistin varainen, joten jutun kirjoittajaa on jokaisen tulkittava tietysti itse).

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Hoksasin, että hesarin mielipidejutun voi lukea sähköisenäkin. Kaiketi innoittajani oli tämä kirjoitus, muistelin tekstiä laatiessani, että mielipiteessä olisi ollut ainoastaan yksi kirjoittaja.

  LINKKI mielipiteeseen HS 17.2.2018

  Alentunut syntyvyys ei ole uhka hyvinvoinnille tai ikääntyvien toimeentulolle” ingressi:
  ”Väkimäärä ja kulutus on sopeutettava hallitusti ekologisesti kestävälle tasolle.”

  Mikael Puurtinen, evoluutiobiologian dosentti
  Janne S. Kotiaho, ekologian professori ja resurssi­viisausyhteisön johtaja Jyväskylän yliopisto
  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006003906.html

Kommentointi on suljettu.