Rauhantuomarit ja sporttelituomiokunnat apuun

Aihe oli esillä äskettäin, joten julkaisen silloisen pohdintani 

Vähenevän poliisikunnan tehtäviä on ehdotettu siirrettäväksi kevyemmin koulutettujen apulaispoliisien hoidettavaksi. Heitä voisivat jo nyt olla suomalaisissa yrityksissä tai yksityisesti toimivat järjestyksenvalvojat. Mahdollisesti apupoliisi on jatkossa jokaisessa pitäjässä toimiva uusien maakuntien alainen puolisotilaallinen suojeluskunta? – kyläpoliisi.

Vastaavasti lakkautettavat käräjäoikeudet voidaan korvata entisajan ”ukko-tuomareilla”.

Tarkoitan tällä sporttelituomiokuntia, joissa kihlakunnantuomari sai valtiolta pientä palkkaa, mutta varsinaiset tulot kertyivät asiakkailta perityistä asiakirjojen lunastusmaksuista, sportteleista. Tuomiokunta oli eräällä tavalla tuomarin oma yritys. Hän maksoi sivuansioistaan tuomiokunnan kulut ja henkilökunnan palkat.

Tehoa oikeuslaitokseen mielestäni tuo se, että nimetään pienempiä asioita talvi- ja syyskäräjillä käsittelemään kuntakohtaiset rauhantuomarit, jotka lautamiesten kanssa ratkovat paikalliset asiat. Eräissä maissa lähinnä rauhantuomarin valta on rajattu muutamiin asioihin ja rahamäärään. Asiaa kannattaa pohtia.

Esitin pari vuotta sitten, että

Suomessa kehitetään tekoälynä kaltainen palvelu, joka vastaa kansalaisen oikeudelliseen ongelmaan. (Kirjoitukseni mielipidepalstalla Ukko-tuomari säästää) Tässä lukijan ajatusten mallina on vaalikone, millä äänestäjä hakee vaaleissa itselleen sopivan ehdokkaan. Tavoitteena on, että järjestelmä on kattava, joten siihen liitetään ajan oloon niin EY kuin kansainvälinen oikeus.

Se saattaisi olla meille ”uusi Nokia”.

Eino J. Pennanen

  • – – –
  • Kuva on muotoiltu 18.3.2016 (alkuperäinen lipsahti pelkkänä taustana – pahoittelut)

 

Jätä kommentti

*