Read Hour = YK:n lukutunti 8.9.2019 klo 19. – 20.

Kirjailija Terentianus Mauruksen latinankielinen heksametrisäe kuuluu:

Pro captu lectoris hapent sua fata libelli.”

Kirjoilla on kohtalonsa, lukijan mielen mukainen.

Vastaavaa saanee sanoa esimerkiksi sanomalehdistä, ja blogeistakin – lukijan mieli ratkaisee.

Minkä kirjan aiot lukea tänään? tai aloittaa?

Luin äskettäin Kastekäytäntö Suomen kirkossa 1500– ja 1600-luvulla, Pentti Lempiäinen, 1965. Piti postata siitä tänään, mutta ilmaston lämpeneminen vei ajatukset – kehitysehdotus.

Lukemisesta vielä:

Savon Sanomat kertoi 2.9., että

Yläkouluikäiset katsovat, että lukutaidolla on tärkeä rooli tulevaisuudessa. Näin uskoo 70 prosenttia Lasten ja nuorten säätiön kyselyyn vastanneista nuorista.

–  Julkisessa keskustelussa on oltu huolissaan erityisesti nuorten lukemisesta ja lukutaidosta. Keskustelussa eivät kuitenkaan tähän mennessä ole päässeet ääneen itse nuoret, sanoo säätiön Read Hour -kampanjan projektipäällikkö Hanna Koskenkangas tiedotteessa. 1)

Kauppalehti

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Read Hour -kampanja huipentuu lukutuntiin sopivasti YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä 8.9. Read Hour haluaa innostaa lukemaan ja muistuttaa samalla lukemisen tärkeydestä. 2)

Yhdistyneet kansakunnat UK, suom. YK, kampanja on siis 8.9.2019, että jokainen lukee tunnin klo 19. – 20. välisenä aikana.

Viimeisin tilasto suomalaisten keskimärin lukemiseen päivittäin käyttämästä ajasta oli jossakin 12 – 13 minuutin tietämissä. Lukuinto oli takavuosina laskenut, oli ollut aiemmin noin 15 min.

Paljonko lukemiseen käytetty aika lienee ollut viime vuonna? Vähenemään päin?

Savon Sanomat Nimellä, Sami Vainio

Alas Kiven portaita

Lukijakansa, jonka synnyn Kivi sanoitti ja saattoi alulle, on enää myytti. Näin väitti entinen Kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm kolumnissaan Helsingin Sanomissa (6.8.). Kirjojen myynti- ja lainausluvut, lukemiseen käytetty aika, koululaisten ja opiskelijoiden kaventunut sanavarasto, kodeista kadonneet kirjahyllyt – kaikki viittaa hänen mukaansa suomalaisten lukemisen hiipumiseen. 3)

Käännetäänpä sivua historiassa ja luetaan.

Tottahan nuorison uuden sukupolven tietotaidolla on merkitystä sinänsä: on selvittävä tulevaisuuden haasteista, jota ratkotaan somessa ja nykyisillä älypuhelimilla ynnä muilla teknisillä välineillä – kyllä nuoriso menestyy kuten isovanhempansa aikoinaan – kyllä luonto tikanpojan puuhun ajaa!

 


 

  1. https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Yl%C3%A4koululaiset-uskovat-lukutaidolla-olevan-merkityst%C3%A4-tulevaisuudessa/1430318
  2. Kauppalehti: https://studio.kauppalehti.fi/studiovieras/alma-media-read-hour-pysayttaa-suomalaiset-lukemaan-viisi-vinkkia-kadotetun-lukuilon-loytamiseen
  3. https://www.savonsanomat.fi/paakirjoitukset/nimella/Alas-Kiven-portaita/1421135

Jätä kommentti

*