Rikkaat ruokajonoon – hävikki häviää

Mihin ruokatuotannosta häviää 30 %?

Tarvitaanko sirkkoja ravinnoksi, jos hävikkiä ei ole? Sitäpä sopii miettiä. Kun maailman ruokatuotannon määrä ja arvo ovat tiedossa, hävikki on todella valtava. Tuskinpa kaikki ruoka jää sentään lautaselle tähteeksi, tuskin. Maailmassa on satoja miljoonia nälkää näkeviä, joten he eivät ainakaan ruokaa tuhlaa – eivätkä ruokajonoissa käyvistä hekään.

Rikkaatko tuhlaavat ruokaa – jättävät lautaselle syömättä?

Ehkäpä varakkaimmilla on varaa nirsoilla.

Ruokaa varmasti pilaantuu jo pelloille, esimerkiksi sateisina kesinä, tai halla vie. Ruokaa varmasti pilaantuu myös varastoihin. Ehkäpä se on suurin hävikin muoto. Ruoka siis vanhenee, viimeinen käyttöpäivä ylittyy. Ruokaa varmasti kastuu varastoissa tai pilaantuu muilla tavoilla.

(Hävikin määrän poimin Liikettä liiketoimintaan keskustelusta, kiitos Vornaselle)

Auttaisiko asiaa, jos ruoka olisi kaikkialla kortilla? säännöstelty

luultavasti. Tällöin ruokaa tuotettaisiin vain tarpeellinen määrä.

Kannattaisi pohtia – ruokalajikkeita ja nimikkeitä on kauppojen hyllyillä kilometreittäin – kukahan ne kaikki syö? tai edes osankaan niistä. Maitotuotteet lienevät mitoitukseltaan lähimpänä optimia kulutukseen nähden, mutta entä kaikki muut ryhmät. sopii vain epäillä.

Mikä neuvoksi?

Jätä kommentti

*